sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Toinen päivä Jennistelyä


Aamupäivällä mukana Mehmet.

Aloitettiin paikallamakuulla. Ihan jeppis, mutta kun se ei osaa emnnä maate eikä pysyä paikallaan. Se oli no sellasta säätämistä. Sit tarkistettiin perusasennosta maahan ohjaamisen napakkuus. Muistaa sitten ajatella sen opastuksen hieman vasemmalle. Voi vapauttaa myös edessä olevalle palkalle. Tai palkalle joka on etuviistossa vasemmalla.

 

Mehmet yksilö

Luoksetulo avustajan kanssa. Jenni piti pannasta kiinni. Mie juoksin pakoon ja huusin mehmeä. Mehme juoksi lujaa luo ja ohi. Kävi luona ja jatkoi sen jälkeen juoksemista isoilla ympyröillä.→ neuvoksi: Palkkaa menemällä alas koiran luo. Palkkaa läheltä itseä, ota vaikka syliin hyviteltäväksi, jos koira sen kokee mukavaksi.

 

Kytke liikkeiden välissä, jotta ei hortoile kaukana.

= Koira oppii että hauskuus tapahtuu ohjaajan kanssa ja ohjaajan johdolla.Imuuta: älä liiku tylsästi ja veltosti. Peruuta, heiluta kättä, tee käännöksiä ja mutkia. Käsi riittävän alas, jotta sitä on helppo seurata. Käden seuraaminen tehdään oikein aktiiviseksi.

 

Kontaktijuttuja:

käden sisään nami, kyykkyyn koiran eteen. Koira koittaa kaivaa namin kädestä ja saa sen vain katsekontaktilla. Älä jää pelkkään paikallaan olevaan kontaktiharjoitteluun. Tee myös liikkeessä. Mehmelle samaa kontaktikävelyä kuin eilispäivän collielle.Mehmetille paljon intensiivisiä lyhyitä treenejä. Jos sen pää meinaa jumittaa liiasta ajattelusta, koita purkaa tilanne, ettei turhaa painetta pääse syntymään.Opeta turhiakin temppuja, ihan siitä ilosta että koira oppii tarjoamaan toimintoja ja juttuja.

Tee Mehmetistä fyysinen koira, joka laittaa koko kroppansa likoon.Maahanmeno vaikka penkin tai jalan alta, niin että siihen tulee ihan syöksähdys. Tee tällaisia kun koiran fiilis on valmiiksi korkealla. Hyödynnä esim lyhyt luoksetulo, kierto, hyppy tms vauhtihauskuus.Tee Mehmetille kropanhallintaa, peruuttamista, kiepuntaa ja kaikkea.Toka kierroksella Mehmet läpikävi kääntymiset etuosa paikallaan. Son notkea ja elastinen.

Mehmen sai kieputettua myös perusasentoon. Avustamalla myös peruuttaa hyvin.

 

Peruuttaminen

Äkkiä pois liiasta ohjailusta. Liiku Mehmeä kohden ja naksauta ja palkkaa kaikesta liikkeestä taakseppäin. Jos se istahtaa taakseppäin mennessä anna se palkka siten että se nousee seisomaan. Älä ohjaile liikaa.

 

Minttu

Näytettiin ruutu. Ilamn näyttöjä, ilman markkeria ilman mitään. Sinnehhän se humpsahti. Älysin jossakin vaiheessa palkatakkin sen hämmästykseltäni. Jennin kommentti: Mene sinne ruutuun palkkaamaan sitä koiraa kun se sen lelun on saanut.Kosketusalusta opetteluun.

Vaihda pakastepurkin kansi kaakelilaataksi. Sitä sen ei pitäisi heitellä tai teilailla.

Avustajan kanssa:

Avustaja hetsaa markkerilla, pitää sitä kädessään ja vetää maata pitkin härnäten. Kun Minttu täppää tassut siihen päälle. NAKS ja palkka siten että ohjataan se taas seisomaan siihen täpän päälle.

 Kun koiralla on selkeä taju mitä haetaan, niin palkan voi heittää poispäin ja sivummalle markkerista.Ruutuun uppoamisen tueksi: ruutujono/ruutukuja, jonka loppuosassa on palkka valmiina.Myöhemmin markkeri ruudussa, josa voi koiran vapauttaa ruudun takana olevalle palkalle. Kivasti samalla hallintatreeniä.Muista erottaa markkeri ja namikuppi. Namikupissa on aina reunat. Markkeri on lätkä.

 

Otettiin väliin kuuntelu/hämmennys treeniä.

Kaikki meni kasvokkain koiriinsa. Kapula heitettiin oman selän taakse. Sitä ei vilkuiltu. Koiralle lupa noutaa. Pysyttiin selin ja pyydettiin se perusasentoon. Siitä seuraamaan ja vapautus.Sitten koira selän taakse istumaan. Ota avustaja silmiksi. Meneekö koira käskystä istumaan tai käskystä maahan? Erittäin hyvä tapa testata että osaako se todella ne. Mintulle äärimmäisen vaikea. Jenni laittoi sille hihnan pantaan ja hieman hihnalla avusti sitä nousemaan istumaan, kun se ei muutoin alkanut ollenkaan sujua.Tunnarin alkukääntyminen. Sano sille istu. Ite aion kääntyä vasemman kautta. Pitää varoa että ei töki koiraa varpaiden kärjillä. Koiralle voi laittaa etupalkan.-Tunnarin alkukääntyminen. Kaverin kanssa ensin selät vastakkain. Sitten käännyttiin ja käteltiin. Käännytiin takas ja palkattiin koirat.

 

Tokalla yksittäiskierroksella opeteltiin ohjatun suuntia.

Merkki. Namikuppi siitä noin 10m päähän sivulle. Alkuun vain yhdelle puolelle. Vie nami koiran nähden, ja kävellen merkin kautta.Jätä koira noin 3 metrin päähän merkistä. Mene merkin viereen ja ohjaa se vasemmalla kädellä merkille. Hieman vasemmalle merkin taakse. Minttu siis kiertää merkin taakse vastapäivään.Siihen jätin koiran seisomaan kivasti. Pakitin ne kolme metriä. Käänsin pään, nostin käden ja sanoin ”olehyvä”Aluksi Minttu ravasi kupille.Tokalla kertaa vietiin nami yhdessä. Vein sen alkuun. Ohjasin paikalle. ”tule kovaa” ja Minttu laukkasi merkin taakse. Siitä sitte ”olehyvä” ja Minttu laukkais purkille. Hienoa.Sit oltiin ovelia ja siirryttiin merkin toiselle puolelle. Saatiin siis ilman namikupin paikan vaihtoa treenattua toinenkin suunta.Käytä tähän usein avustajaa. Se vie ensin sen namikupin jonne lähetetään. Sit kävelee merkin takaa toiselle reunalle ja laittaa sinne vaikka tyhjän kupin. Siitä sitten lähettelyt.Suuntien kohdalla merkki ja namikupit on samalla tasolla Vasta myöhemmin siirretään syvyyssuunnassa.

Käskyn voi alkaa liittämään pian suuntiiin.Tuisku teki hienoa estetreeniä. Sille vietiin esteen yli kulkien namikippo toiselle puolelle. Ohjaajakin meni ja palasi aina esteen kautta. Tosi hienosti alkoi hakeutua aina esteelle niin mennessä kuin palatessa. Tehtiin myös vinossa kahden ohjaajan välissä ping pongina. Jos tulee moka. Otetaan vaan uudestaan.

Innostaa koiraa aika mielettömästi.Moon niin iloinen tästä viikonlopusta.

Kuvat Minna Rinne. Thänks Elevi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti