lauantai 14. toukokuuta 2011

Jennittelyä päivä1


Pohjanmaan lappalaisten nimissä Minna eli Elevi järkkäs muka mun avulla Jennin koulutusviikonlopun. Jenni on niinko Jenni Ojala. Sellanen jännä tokoihminen. Kennelliiton valmennusrenkaassa kessulla ja muuta pientä.Kokosin niin omien kuin muidenkin tekemisistä huomioita.

Jumppaa ja takaosan käyttöä:

-Koira menee sivuaselia. Nami nyrkkiin sille puolelle mihin ei liikuta. Koiran kuonon viereen, koiran naaman tasolle. Ei ylemmäs. Namilla ”painetaan” koira liikkumaan siihen suuntaan mihin halutaan sivuaskeleet. Tarkoituksena että koira liikuttaa niin etu kuin takaosaakin sivusuunnassa tasaisesti.

-Kiertämistä maan tasalla etutassut paikoillaan. Takaosa kiertää ja koiran etutassut pysyy paikallaan. Ohjaaja pysyy omassa paikassaan ja koira pyörii edessä tms. Molempiin suuntiin. Kaula kaarella työskennellen.

→ koira kiertää ja siitä se ohjataan kieppaamaan perusasentoon.

→ Jatketaan perusasennosta peruuttamiseenHypyn treeniin mielikuvitusta mukaanhypyn molemmilla puolilla jonkin matkan päässä on ihminen. Koiran ohjaaja ja apuohjaaja. Koira menee ping-pongia ohjaajien välissä hypyn kautta. Ihmiset voi siirtyä hieman. Niin että ovat vastakkain ja koira joutuu tekemään linjansa pienenä banaanimutkana, jotta pääsee hypyn kautta palkalle.

→ kun osaa, voi kuljettaa kapulaa tai metallikapulaa.AVO hypyssä koira voidaan ohjata seisomalla hypyn luona, kutsumalla se hyppäämään->

ohjaamalla yli ja jatko-ohjataan kädellä vielä istumaan. Tästä ihiminen liikkuu palkkaamaan koiran kauemmas, hypyn taakse. Kerran irtaantumista esteestä haetaan avoimessa luokassa.

ImutusImutus auttaa seuraamisen paikkaan, ei kontaktiin.KontaktiharkkaOhjaaja heittää namin koiran taakse. Koira menee poimimaan namin. Ohjaaja lähtee kävelemään takaperin. Mielellään kädet selän takana. Kun koira on namin nielaissut se alkaa tulla ohjaajaa kohden. Sille hihkaistaan merkkisana ja kontaktista palkataan.

→ edistyminen

kävellään takaperin pidempi matka koira kontaktissa. Tehdään käännöksiä jne. Jos kontakti tippuu ei palkata. Kontaktikävely keskeytetään selkeästi ja aloitetaan sitten uudestaan. Palkka vain kerralla onnistuneesta. Ei siitä jos kontakti tippuu ja koira korjaa ja tiputtaa ja korjaa jne.Myös palkkauksen jälkeen selkeä katko/vapautus. Sitten aloitetaan suoritus uudestaan. Ole selkeä.Liikkeestä seisominen1)opeta koira peruuttamaan käskystä suoraan edessäsi.  1. käännä oma rintamasuunta ensin sivuittain koiraan sitten kun se sujuu, käännä oma rintamasuunta myös peruuttamaan. Koira peruuttaa edelleen samaan suuntaan ja ohjaaja liikkuu samaan suuntaan. Ensin ohjaaja kävelee suoraan, sitten kääntyy kävelemään vinoittain, sitten kääntyy peruuttamaan. Koira peruuttaa kokoajan suoraan.  2. Käske koira peruuttamaan kesken eteenpäin seuraamiskäskyn. Koiran ajatus on hyvin taakseppäin ja se pysähtyy hyvin.
Rauhoittuminen

Koira kyljelleen ilman käskyjä. Ei höpötystä-ei kehuja- ei käskyjä-ei iloista kimitystä-ei käsien heiluttelua. Kun koira makaa, se ei saa olla yhtään jännittynyt. Se ei saa haistella, katsella aktiivisesti ympärilleen silmiä pyöritellen tai touhuta mitään.Rauhoittunut koira on lötköpötkö ilman ihmisen kosketustakin.Minttu

Kropan hallintaa:

Ensin maasta piti ponkaista vierellä perusasennon kautta orava asentoon. Toinen homma oli heittäytyä siitä suoraan maahan. Näpsäkimmät nousi orava-asennosta kahdelle jalalle seisomaan. Siitä piti sitten seurata kahdella jalalla kävellen. Mintulla ei onnistunut kuin kahdelle jalalle nousu. Oli huomattavan rankkaa fyysisesti.Lähdettiin peruuttamaan.

Peruuteltin tasaisella. Käsi pitää olla jännästi Mintun ylärinassa kiinni, jotta se pysyy tolpillaan, eikä junttaa pyrstöään maahan. Alkoi sujua avustettuna aika hyvin. Peruuttaa suhteellisen suoraan.Vietiin kompostikökkärälle. Mintun piti peruuttaa siitä yli. Sekin onnistui yllättävän hyvin.Sitten mentiin viidelle suorassa linjassa olevalle sangolle pujottelemaan. Ensin pujoteltiin niin että koira peruutti meidän edellä. Sen jälkeen peruutettiin rata yhdessä läpi. Minttu oli jäykempi mun oikealle kääntyessä kun oltiin naamakkain.Sit tehtiin tuttu juttu.

Paikalla istuminen häirittynä. Minttu meni lankaan monesti. Jennin heleä käsky ja käsiapu oli ihan liikaa. Varsinkin jos sen teki kahdesti peräkkäin. Lopulta se blokkasi Jennin pois mielestään ja sai palkkion.Yksittäisliikkeissä ekalla kiekalla mä toivoin Mielikuvitusta mulle ja koiralle kuuntelujuttuja.

Jenni keksi meille sitten radan.Jätin Mintun istumaan, juoksin sen luota pois. Kutsuin luokse. Pysäytin matkalla maahan. Tein muutamat istu-maahan kaukot ja heitin kapulan. Minttu karkas kapulalle ja käskytin sen matkalla äkkiä takaisin maahan. Luvalla annoin sen noutaa kapulan ja pyysin sen seuraamaan kapula suussa.. Siitä vapautus. Minttu teurasti patukan ja hipsi sen kanssa kevythäkkiin. Pyysin sen takaisin hommiin.Ekassa oli parannettavaa se, että kapulalle mun pitäis ohjata se käsimerkkiä avuksi käyttäen. Myös ennen kapulan heittoa voi sanoa että paikka ja ruma sana.Toinen oli seuraavan lainen:

Minttu istumaan, kapula eteen muutaman metrin päähän, mie seisomaan hypyn eteen. Minttu käskytettiin hypystä yli. Sit sen olis pitäny irrottaa kapulasta. Eipä irrottanut. Ei sillä ole irrotuskäskyä muualla kuin vieressä.. ja se käskyhän voi olla mitä vaan kiitoksesta orotaan. Se tottelee vaan tietyssä tilanteessa mun elettä. Otin kapulan ja palkkasin siitä.Mielikuvitustreeneissä pitää etukäteen miettiä mitkä liikkeen osat on Mintulla vahvat ja hyvät. Näitä yhdistellään sitten erilaisiksi radoiksi. Aluksi helppoja, sitten hankalampia.Muista selkeä käskytys. Ohjaaja ei zumbaa. Ei saa hihkuilla, höpöttää ja kehua jatkuvasti. Jossain määrin kuitenkin.OPETA: suuntakäskyt ->liikkuu haluttuun suuntaan. Vasen, oikea, eteen, peruuta.

Pysäytykset seisomaan ja maahan varmoiksi.

Kapulan irrotus käskystä.

Vaihda kaukokäskyjen seisomisesta → maahan käsky. HISSI, ALAS, DOWN. Ajattele.

Rauhoittuminen paikalleen. Käskyksi käy siihen.

Täyskäännös

Saksalainen käännös saa Jennin kirkumaan spontaanisti.

Täyskäännöksessä laita vasen jalka edelle, paino siihen. Oikea jalka heilautetaan vasemman taakse ristiin. Siitä sitten käännytään. Tässä saa koiraa auttaa tekemään tiukan käännöksen palkkaamalla oikealla kädellä.. vähän karkuun ja alta pois väistäen. Eli koira tulee polvia nuollen jalkojen ympäri oikean käden palkkaa kohti. Voi olla myös lelu.NIKSIJENNI

Nami maahan koiran eteen. Koiraa kahdella kädellä kevyesti kuonon ympäriltä kiinni. Koiran huomion pitäisi pysyä namissa. Vapautus namille.

→ kun sujuu laitetaan nami maahan. lisätään koiran suuhun tunnarikapula. Sitten kädet kuonon ympärille samalla lailla. Tässä koiralle vapautus namille ja tunnari päästetään irti toisesta päästä. Koira ei saa tipauttaa sitä maahan vaan luovuttaa sen ohjeejan käteen.Mintun tunnarin jatkoEnsin sille laitettiin kolmen vähän hajallaan olevan tunnarikapulan sarjoja ryppäiksi. Oma piilotettiin mukan. Minttu ei oikein tienny mitä tekis. Toi väärän. Ja tiesi tuovansa väärää. Toisella vahingossa nappas oman.Sit tehtiin toinen, jossa oli sankoja tunnarikapuloiden seassa. Jenni kävi taputtamassa että täällä on mielenkiintoista.

Minttu meni ja nosteli vääriä. Toi se vissiin omankin, taas puolivahingossa.Sitten laitettiin kaksi kapulaa aina ihan vieri viereen sankojen keskelle. Hajustettu oli yksinään. Siitä Minttu tiesi heti mitä tekee ja haisteli esille oman.Jennin mieletä tää oli pelottavaa :DOhjeita:

-Ala välittömästi hajoittaa kasoja pienemmiksi. Ala tehdä niille kapuloille pientä eroa vähitellen. Siirräensin sentin päähän toisistaan ja siitä erilleen va-ro-vas-ti.

-Yhden piilotusta ei enää hajuttomien taakse nurmikkoon. Se levittää etsintäaluetta hajuttomien taakse kaukaisuuteen.

-Yhden piilotus 1m*1m alueella joka on tallattu, taputeltu ja hajustettu kauttaaltaan. Sinne piilotetaan yksi hajustettu kapula tosi tosi hyvin piiloon. Tähdennetään Mintulle että etsittävä alue on aina aika pieni.

-Jos Minttu häröilee kapuloilla, nostelee niitä, mälvää, heittelee eikä keskity. Mene sinne sen luo ja keskeytä toiminto. Ei tarvi kieltää ja paineistaa. Ota vaikka pannasta kiinni ja vie pois. Tai mene viereen ja sano no niin mennäänpä pois.. tms flataasta. Katkaset van touhuilun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti