perjantai 20. huhtikuuta 2012

Nyt se alkaa, NOTeille HOTin kurssi

Ekaksi luento ala Oili Huotari.

Luennolla tuli hyvä kertaus perusasioihin. Se myös herätti itselläni paljon ajatuksia ja itseanalyysia. Tää kirjoitus ei ole kovinkaan puhtaasti Oilin ajatuksia enää. Nappasin vain itselleni kaikkein tärkeimmät muistettavat asiat ja oivallukset. Olin laiskapaska, mutta jos jotain meni sit kerrasta takaraivoon.
Jonkinlainen itsearviointilomake voisi olla kohdillaan. Koen itseni laiskaksi treenaajaksi. Treenaan 3-4 päivänä viikossa tokoa + 1-2 kertaa agilitya + random kotitokopätkät. En koe voivani ääneen lausua että Mehmetin kanssa tähtäin on pitkällä. En voi edes itselleni ajatuksissani myöntää että TVA on välietappi. Sekin kun on niin kaukana. Siitä huolimatta jään pohtimaan useaksi päiväksi että miten opetan koiralle vasemman tassun sivuaskeleen siirron tukijalaksi käskystä perusasennosta, sillä sellainen istumisasento on helpompi erikoisvoittajaluokan paikallaistumisessa. Eli dah.

TREENIN TULEE OLLA KEHITTYVÄÄ JA ETEENPÄINVIEVÄÄ

Ohjaajan tulis olla
Johdonmukainen ja järjestelmällinen, päättäväinen, selkeä ja reilu, mustavalkoinen, luotettava koiraa kohtaan ja nöyrä.

Pitää olla joku mitä kohden tähtäät ja iso tavoite saavutetaan mukavammin kun matkakin on nautinnollinen ja asettaa pieniä välitavoitteita.

Kuukausisuunnitelma-> viikkosuunnitelma -> päiväsuunnitelma

Muista armollisuus ja jousto. Jos jonain päivänä ei toteudu niin sit seuraavana tms.
Mikään ei ole pilalla jos suunnitelman toteutusaikataulu ei onnistukkaan.

Päiväsuunnitelma paperille ja mukaan treeneihin.
ei riitä että lukee seuraaminen, osa-alueet tulee olla ajateltu tarkemmin.

esim-
seuruu: tarkkuutta, lähdöt, kuuntelu
tai
seuruu: nopeus/asenne, juoksuosuuden käännökset

Kun esiintyy virhe. Mieti loppuun asti. Mieti mikä on se perimmäinen ongelma. Ota vaikka videolle ja näytä talonmiehelle tai agilityharrastajalle. Jollekkin joka on riittävän kaukana ongelmasta, eikä tiedä ja tunne koko historiaa. Liian lähellä kaikki ovat sumeanäköisiä.
Virhe koiran näkökulmasta:
-ei ole tahallista käytöstä
-(lintsaaminen erikseen, sen koiratkin osaavat)
-opetettu väärin
-väärä mielikuva
-turhauma
-ristiriita
-väsynyt
-pelko
-kipuja
-tottumattomuus häiriöön

Vieraissa paikoissa treenataan ensin helppoa ja kivaa. Se on mielikuvan luomista.

ÄLÄ TOISTA VIRHETTÄ
yhtä virhettä kohden pitäisi olla 5 onnistunutta toistoa.
Jos jäädään hinkkaamaan, vahvistetaan virhettä vaikka oikea toiminto tulisikin lopulta puolivahingossa.

Jos treenin aikana vaikeutetaan ja vaikeutetaan ja koira onnistuu. Ei sen osaamistaso seuraavissa treeneissä ala siitä mihin edellisellä kerralla päättyi.
Seuraavassa treenissä aloitetaan hieman helpommalla. 

Lohduttavaa
HUOMINEN TULEE AINA (jos ei tule, ei sillä ole mitään väliäkään enään)
ei saa jäädä murehtimaan yksittäistä treeniä liikaa. Aina on uusia mahdollisuuksia tehdä asia paremmin.
Kisojen rutiinit ovat treenilähtöisiä. Tee samat asiat treenien aluksi kuin koepaikalla.

Nykyään myös toko on rankkaa koirille. Muista lämmittelylenkki ja nollauskävelytys.

*Klips Jonnapohdintaa ja hajatuksenvirtaa* Tokossa nilittäminen on hyve, mutta pakkoko sitä on jäädä junnaamaan paikoillaan.
Keskity tärkeinpiin asioihin.
Kaikkea ei voi kehittää yhtäaikaa eteenpäin.
-> pitää miettiä myös miten reagoi kun koira tekee jotain erilailla kun kuuluisi. Muiden kohdalla tää on JOS alkuinen lause. Mintun kohdalla se on KUN alkuinen lause. 

Tokokoiralta vaadittiin paljon ominaisuuksia joita mm Mintulla ei ole. Yllättävistä ja vaikeista tilanteista selviäminen, (keskeytetty luonnetesti) kykyä keskittyä pitkään suoritukseen + kyky säädellä vireystilaa. (on, off, ei välimaastoa) Tässä vaiheessa hakkasin päätäni pöytään henkisesti. sitten muistin et miten hyvin meillä menee ja taputin itseäni selkään henkisesti. *virta päättyy*


1 kommentti:

  1. Mukavaa ja opettavaista luettavaa sun tekstit :) Nyt ko lumet on sulaneet eikä tarpeeksi rauhallista ja avaraa parkkista tartte ettiä joka kerta, me aletaa taas tokoilemaan vakavammin. Aksareeneissä saatiin eilen kiva suoritus siitä, kunínka kentällä pysytään vaikka halliin tulee muuta porukkaa, ei karannu mihinkään vaikken pitäny kiinni - Kunhan ite huomaa jatkaa vain tekemistä niin koiraki kuuntele (mitä että ite jäisi kyttäämään koiraa ja tulijoita että lähteekö Lara sinne vai ei). Onneksi tulijat oli omaa reeniporukkaa joten hyvä reenata. Millon oot seuraavan kerran tulossa lakeuden suunnalle?

    VastaaPoista