perjantai 11. marraskuuta 2011

Lumi tuli!


Lumi tuli

Projektieläin Lumi saapui. Kotimatkalla poikettiin hallille katsomaan Lotan koulutusta.  Halli ei jännittänyt yhtään. Isot ympäriinsä syöksähtelevät koirat olivat mielenkiintoisia. Pari kelpin pentua kävi lumia moikkaamassa lähempää. Ne mielistelivät aika aktiivisesti ja Lumi väisti taakseni. En huomioinut sitä ja Lumi selvisi tilanteista reippaana. Joidenkin ihmisten käpälöinnit saivat Lumin esittämään pientä ja surkeaa. Lihapullan voimin sellaiset jutut unohtuivat välittömästi.Kotona vastassa olivat ne mustat. Kohteliaat mutta tungettelevaiset. Lumi pysyi ihan lähelläni ja oli hissunkissun. Käytin porot ulkona ja päästin koko lauman Lumin "kimppuun". Shokkihoitoa. Ilona meinasi mennä väärällä asenteella ja päästi murinan. ilona yllättyi ja löysi itsensä puhuttelusta. Ilona jäi selälleen makkuuasentoon ja lähti vasta kun annoin sanallisesti luvan. Sen jälkeen asenen Lumiin muuttui. Ilona tajusi että se on MINUN määräysvallassani. Lumi kesti hyvin kolmen poron yhtäaikaisen nuuhkuttelun ja tutkimisen.Lumi tuli keittiöön ja porot jäivät muualle. Niksuti naksuteltiin ensin jujulle siitä että naks tarkoittaa lihapullaa suussa. Sitten pysin sitä istumaan, sen Lumi osaa jo. Naksautin ja palkaksin. Pikkuhiljaa aloin niksutella kaikesta mitä Lumi tarjosi. kaikesta muusta kuin syliini pyrkimisestä ja päälleni pomppimisesta siis. Lumi sai naksun seisomisesta, etutassuilla liikkumisesta, jopa siitä kun sijaistoimintona piti kuopsuttaa korvallista. Lumi käynnisti aivotoimintansa hyvin.otin kaikki porot ja Lumin samaan huoneeseen. Lumin en anan tulla pöydän alle jalkoihini. Se saa maata pöydän vieressä pedillä, mutta ihan ihokosketukselle ja luolamaiseen suojaan pöydän alle se ei saa mennä. Tietsikka huoneessa kaikki koirat ottavat lepoa ja Lumikin lopulta uskoi että se ei saa tahtoaan läpi.

Lumi nukkui reporankana ja alkoi vaikuttaa väsyneen äksyltä porokoiria kohtaan. vein sen keittiöön portin taakse nukkumaan rauhassa.Iltakäppäilyllä oli vähän säätämistä viiden hihnan kanssa. Ulkona Lumi ei jännitä poroja vaan liikkuu niiden kanssa aika luontevasti. Peura paukkasi edestämme. Porokoirat innostuivat vähän liikaa ja käskytin ne hyvin tiukasti kuriin. Lumilla oli löysä hihna ja se sai poistua sekäni taakse henggaamaan kun poroja natsitettiin. Sisälle tullessa Lumi istui samassa pannanotto rivissä porojen kanssa ja odotti kiltisti vapautusta. Pätevä eläin.Ruuan jälkeen otettiin hellyyshetkiä. Lumin mielestä se omistaa minut ja muut koirat eivät saa tulla luokseni jos hän on luonani. Ensin Lumille kerrattiin säännöt. Jos Lumi tunkee lähelle se on EI. Jos Lumi raapii huomiota se on EI. Jos Lumi istuu vieressäni nätisti, pienellä fyysisellä raolla.. se on hyvä Lumi. Jos rapsutan Lumia, porot saavat tulla luokseni. Murahduksesta ja poroa päin syöksähdyksestä päätyy pois sylistä rauhallisesti niskasta siirrettynä. Poroja jos hellitään, Lumi saa olla lähellä ja Lumia voidaan rapsuttaa. Samoin jos Lumia rapsuttaa pitää poron saada tulla myös siihen. Kutsuin poroeläimiä yksitellen hellittäväksi ja käskin pois. Hyvin käyttäytyvä Lumi pääsi myös vuorollaan vierihoitoon ja kehuttavaksi. Meillä kehu ja helä (hellyys ja läheisyys) jaetaan koiran nimellä. Kun sanoin pois, se osuus loppuu siihen. Kaikki eläimet mahtuvat myös yhtäaikaa hoidettaviksi ja vaikka kuinka laitan porojen päät yhteen ja silitän kollektiivisesti, niiden on se siedettävä tai kaikki poistetaan ja kaikki hyvä loppuu. Lumin mielestä käytäntö oli syvältä. Se päätyi kahdesti kokonaan pois sohvalta niskasta saatellen. Sinnikkäästi se yritti jokaisen "pois" sanan jälkeen hankkia vielä vähän lisää huomiota. Tahtoaan se ei saanut läpi ja lopulta luopui ja lähti pois sohvalta.

Yön vietämme kaikki täällä tietokonehuoneessa. Nukun lattialla patjalla eläinten kanssa. Pääsen siitä puuttumaan kaikkeen näppärästi.

Porot suhtautuvat Lumiin hyvin. Ne jättävät sen rauhaa, eivätkä turhaan tunge lähelle.  Lumi saa tilaa olla ja levätä ja katsella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti