sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Korrin Pekan toko koulutuksessa kuuntelu oppilaana


Ensin kuuntelin Pekka Korria käytännön koulutuksessa. Perse jäässä istuin sitkeästi poimimassa tiedonmurusia. Suurimmaksi osaksi oli perussettiä, mutta jäsennelty kertaus on opintojen äiree, mummi ja ruppunaama-mummi. Ja koska asioiden jäsentely ja ylöskirjaus muistiinpanojen ja tuoreiden mielikuvien pohjalta on niin älyttömän kehittävää.. niin sitä tämä teksti sitten on. Luennon osuuden kirjoitan kun ehdin ja jaksan.



VIRITTELY-TOIMINTA-PALKKIO



Liike 1

Virittely -> vihjesana

liike -> paikallamakuu

palkkio -> rauhallinen hyväksyntä

odotusarvo -> rentoutuu, lähdetään kotiin. Ei tapahdu mitään.

Liike 2

Virittely -> vihjesana

liike -> PK eteenmeno

palkkio -> himottu pallo

odotusarvo -> tosi hyvä palkka, innokas koira



Liikekohtainen tunnelmanluonti rakennetaan valmiiksi treeneissä.

Kokeissa virittelysana saa koiran liikekohtaiseen vireystilaan.



Yleistä virittelystä

*Kuuma koira puretaan överipitkillä leikkituokioilla. Kiivas saa kyllikseen.

*Löysä koira viritetään nopsalla palkkion näyttämisellä/esimakustelulla. Laiska janoaa lisää.


Suullisia kehuja kahta tyyppiä

*hyvä eli hienosti menee, jatka tekemistä.

*JES! oli hieno voit lopettaa.



TEMPPURADAT


temppuradoilla haetaan eri asioita



1) Motivointi

Uuden keksiminen, vaihtelu perustreeniin.

jos temppuradalla koiralle teetetään liian vaikeita ja se latistuu temppurata ei palvele motivointi tarkoitusta.

2) Rutiinin rikkominen

Koiralle (ja ohjaajalle) epämääräisyyksien tutuksi tuleminen ja rutiinien rikkominen

Oleellista että ei tehdä liian vaikeita temppuratoja. Koiran joutuessa hankalaan kohtaan, sitä autetaan välittömästi ja niin pajon että se selviää tilanteesta. Koiran itseluottamus kasvaa ja ohjaaja oppii tapoja selviytyä yllättävistä asioista mitä tapahtuu. Virheen jälkeen homma jatkuu ja koko harjoitus ei kaadu siihen.



Huomioi STOP sanan positiivisena pitäminen. Siitä ei saa kehittää rangaistusta, joka sammuttaa tekemistä. STOP on vain käsky muiden seassa.

Anna muiden suunnitella temppuradat, niin pysyt poissa omalta mukavuusalueeltasi. Omaa ja koiran osaamista tulee testattua eri tavalla.



TUNNARI

Ja kerrataan .. ja uudestaan ..ja vielä..

perusperiaate number yksi. Kun koira tekee oikein, ohjaaja on neutraali ja kisanomainen. Kun koira tuo väärän, sille aletaan jutella päivän säästä tms harmitonta.

 Huomauttelu ja paineistaminen ovat asioita joita ei tunnariin kannata sotkea. (ja tämänhän lappalaiskoiran omistaja tietää.. viimeistään ensimmäisen koiran opetuksen jälkeen)

Kiire karsii yleensä turhat räpiköinnit kapuloilla pois (Toimii myös kilipää sfäärieläin Mintulla)



SEURAAMINEN

Videoi. Video antaa oikeamman tiedon seuraamisen tilasta kuin ihmisen oma fiilis. Mielikuva vääristää seuraamisen todella helposti. Tuomari näkee saman kuin video.



Ongelma: Seuraamisesta jäävät perusasennot pois.

Lähdetään hylkäämään suorituksia. Lähdetään höpötellen tilanteesta pois. Eli poistetaan palkkion mahdollisuus.

Sen jälkeen erillistreenissä keskitytään istuutumisharkkoihin seuraamisessa. Ensin lyhyitä 1-5 askeleen pätkiä sitten pidempi. Naksu erinomainen tapa merkata istahtamisen hetki.



*Huomioi palkkaatko istahtamisesta vai istumassa pysymisestä.

*Nuoren koiran kanssa erota käytöksestä pentumaisuus ja tekninen epätarkkuus. Ne voivat näyttää samalta, mutta ovat ihan eri asioita.



PAIKALLAOLOSSA ÄÄNTELY/LEVOTTOMUUS

Vinkuminen-hännän heilutus-hännän veto mahan alle

kaikki ylläolevat ovat koirat tapoja ilmentää tunnetilaa. Ne eivät ole koiran tietoinen päätös tehdä jotain ihmistä ärsyttääkseen.

Turpa kiinni! Ei heiluta häntää! Häntä pystyyn! kaikki nämä ovat samalle viivalle laitettavia käskyjä. Ihan yhtä naurettavia.

Vaikuta koiran tunnetilaan niin vinkuminen katoaa, häntä ei heilu tai häntä nousee pois mahan alta.

Laumaeläimillä tunnetila tarttuu. Ohjaajan tunnetila on tärkeä.



Paikallamakuussa levotonta koiraa voidaan käydä tukemassa henkisesti. ohjaaja menee sen lähelle, kehuu rauhallisesti ja lääppii. Lähtee taas kauemmas ja hetken kuluttua palaa taas lääppimään. Tällä pitäisi olla lopulta koiraan rauhoittava vaikutus. Koiralle tulee tunne yhteydestä ohjaajaan.

Namin syöttäminen välissä tekee koirasta epävarman ja tunnetilaltaan ristiriitaisen. "Apua se jätti mut täne, kohta saan namia." -> kaukana rauhallisuudesta

överipitkän paikallaolon aikana koiran tekninen asento on toissijaista. Tärkeitä on paikalla pysyminen ja rentoutuva fiilis. Tunnin päästä koira voi maata kyljellään ja vedellä hirsiä.



LUOKSETULON PYSÄYTYS


Pallopalkka mieluummin apuohjaajalta. Karsii ohjaajalta mikroeleet pois. (toisaalta samoja mikroeleitä voi hyödyntää luoksetulossa, jos osaa toistaa ne samoin pallon kanssa ja ilman)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti