tiistai 18. syyskuuta 2018

Koiraamattomiin uuhiin tutustuminen

Lähtökohtana oli 130 uuhta ja karitsaa aidatulla valtavalla pellolla.
Koiraamattomia, mutta lampurin hyvin pitämiä ja ihmiseen huolella totutettuja, rohkeita ja uteliaita lampaita.

Ensi kohtaaminen sujui todella hyvin. Alkuun lampaat oli tosi uteliaita koiraa kohtaan. Mutta aurauskepillä maahan tömäyttäminen koiran ja lampaan välissä,  auttoi niitä kääntymään ja toimimaan oikein.

 Keräiltiin ne ensin omistaja ja kauraämpäri ankkurina keskelle peltoa.Tässä aluksi uteliaat lampaat tulivat joukolla katsomana Nitaa. Aurauskeppi ja pieni sivuttainen liikehdintä auttoi lampaita hillitsemään uteliaisuuttaan. Lampuri lähti kauraämpärin ja kesyimpien vetämänä kävelemään laitumen toiseen päähän ja koira käännytti peränpitäjät liikkeellä mukaan. Mä autoin muutaman vahvemman lampaan kääntämisessä.
Huomasin että paalille oli jäänyt kymmenkunta lammasta sivuun ja laitoin Nitan hakemaan ne päälaumaan. se sujui kuten pitikin. Yksikään lammas ei laittanut vastaan.

 Siellä laitumen päässä pidettiin hetken paikoillaan ja annettiin lampaille rauha.  ja sitten kierrätettiin koira taakse ja siirrettiin ne kulkemaan takaisin toiseen päähän laidunta. Koira selvitti uteliaat lampaat itte eikä jäänyt alle. Vaikka hetken mietin että nyt mokasin koiran ohjaajana.

osa lampaista livisti toiseen päähän peltoa pitkäksi viuhkaksi. Lähetin sit uhkarohkea rokan syö -tyylillä nitan keräämään ne noin kolmasosan lampaista takaisin päälaumaan. Nita kiersi aika nätisti ja katosi lauman taakse. alkuun näytti siltä että lauma ei liiku mutta pienten neuvottelujen jälkene lampaat liikkuivat takaisin päälaumaan.

 Lampaat alkoi kunnioittaa enemmän ja seurata selkeästi että missä "susi" menee. Siirrettiin takaisin alkupäähän ihmisjohteisesti.  Otettiin ihminen pois lampailta niin et hän käveli koiran luo ja koira työnsi ne uteliaat ja ahneet muutaman lampaan muiden sekaan. Jätettiin siihen.Kaikki pysyi rauhallisina ja lampaat alkoi vähän hahmottaa että koiraa kannattaa väistää.

Paikkana Kevätrinteen Lammastila voltissa.
Kiitos Reetta-Kaisalle kun uskalsit ennakkoluulottomasti koiran tulla lampaita koiraamaan.

Nita sai myös avustaa vähän pikkupässien kanssa kun kolme suurempaa otettiin niiden seasta pois omaan karsinaansa. Namba oli mukana, mutta se on vielä liina kiltti tuollaiselle laumalle, joten en antanut lampaille mahdollisuutta nähdä koiraa joka väistää lammasta tai sataakolmeakymmentä päälle uteliaasti touhottavaa lammasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti