keskiviikko 5. syyskuuta 2018

aamu alkaa paimentaen

kesäloma syyskuussa.. on siis loistavat säät käyttää elämää paimennukseen.
aamulla reippaana ylös ja bordercolliet autoon.

Nita plus Namba kombolla lammakset takapellolle.

Nitalle kokeilin pari variaatiota hakukaaren lopun leventämiseen. sen hakukaaren päärynä on väärinpäin. Jos mä olin lampailla, Nita kaahotti ja koukkas kuitenkin lähelle. Siinä ei ollut oikein mitään rauhaa. 

Tehtiin väliin pellonmitallinen poispäinajoa, ja nita oli rauhallisen tasainen. ja jopa kuunteli ja totteli flänkkikäskyjä. ei toki niin että olis mennyt 90 astetta sivulle suoraan vaan silleen nitatyyliin et käänsi 3cm nenää pyydettyyn suuntaan ja koukkasi edes sen kolme askelta enemmän siihen suuntaan mihin pyysin. 

Sit kokeiltiin pitkä haku niin että mä sijoituin koiran ja lampaiden puoliväliin ja heiluttelin aurausviittaani. Tämä oli se the juttu. Paljon nätimpi lopun kaari. 

--

Nita meinaa jotta vois mennä.  
Nita tahtois mennä. 
Namba pakotettiin valjaissa ajamaan kauniisti pellon mitta poispäinajoa. Se rauhoittui aika kauniisti. Kovin matala sen ajo ei ole. ennemminkin se vähän saattaa nyökätä alemmas ja kävelee pitkillä honkkelijaloillaan lampaiden perässä. kun pyydän sen maahan, se helposti kääntyy mua kohden ja mielistelee. vaihe, otaksun. poispäinajo ei vielä sille niin suuri rutiini ole. Namban flänkit on opettelun alla ja ne on selkeän kauniit ja se lähtee niihin helposti. 

pellon päässä päästin namban irti. menin lampaille ja pyysin siltä hallitun kaaren lampaiden taakse. siitä sitten takaisinpäin kuljetuksella. nyt se malttoi aika hyvin pysyä suoraan takana, eikä lähtenyt kroppakoirana haahuilemaan puolikaaria. toki asiasta on sille huomauteltu. --

kotona teinijengille Maire, Laura, Namba niiden toinen nose work treeni. 

ensin hajustettu purkki maahan. ja klikuttelua ja palkkausta kun nenä meni kunnolla purkkiin/hajulle. 

toiseksi lisättiin hajuton purkki ja hajustettu purkki. hajuttomasta ei tapahtunut mitään. hajullisesta kliks ja palkka. 

kolmanteen eli etäsyyteen päästi maire ja namba. lauran palikat ei vielä riittäneet. 

Laura tajuaa et haju on nami, mutta unohtaa sne nopeasti ja jumii kiinni käsissäni oleviin nameihin.
-> opeta luopuminen

Maire touhottaa tosivakavana ja hirveellä vauhdilla sillä sillä on kiire saada ruokaa palkaksi. on tajunnut idean. käsittelee purkkeja ehkä liian voimalla. 

Namba on kiiltokuatyttö. sirosti nenä lähes vain oikeaan purkkiin. hillitty käytös ja hyvä keskittyminen. Ehkä näiden oppimisessa on jotain pientä eroa. 

----
Mehmetille laatikolla pyörimistä vasemmalle ja oikealle. tätä tarvii nyt jonkun verran jumpata. sekä lihasten vuoksi että mehmet muistaisi että takajalkoja voi liikuttaa myös oikealta vasemmalle sivusuunnassa. tokokoiraparka ja yksipuolisuus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti