sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Ai niin Saalispalkkauskoulutus

Käytiinhän me saalispalkkauskoulutusta kuuntelemassa ja superlyhyesti osallistumassa.

Leikin vaiheet:

1. saalistaminen
2. taistelu (myödätään, annetaan koirien lopuksi voittaa)
3. (joillain rauhavaihe, erityisesti kuumuvilla)

Koira määrittää että mikä on sille hyvä palkka.

Leikin säännöt:
-Ohjaajalta tulee lupa lähteä tavoittelemaan lelua. (pannasta pidetään kevyesti kiinni ja kun se ei aktiivisestiriehu -> lupasana iskeä leluun)
-ehdoton irrotus, joka on positiivinen asia. Irrotuksen jälkeen koiralel mielikuva leikistä joka jatkuu.
-lelun tuominen-> kun ohjaaja lopettaa koira tuo lelun, ei jahtaamisia
-irrotus rauhatilan kautta
-ohjaajan lelun vetäminen = signaali että saa taistella
-ohjaaja löysää ja lopettaa kaiken tekemisen = rauhavaihe ja mahdollinen irrotus

Leikkimisen kautta koira oppii itse hakemaan oikean viretilan ja mielentilan treenin alkuun. Koira tarjoaa perusasentoa -> se saa leikin
Aluksi palkitaan vireestä.
Kokeissa ja kisoissa koira saa vasta vihjesanasta aloittaa tarjoamisen, ettei se stressaa turhaan pitkiä aikoja.

Leikkimään opetetaan helpoissa paikoissa.

Mehmetin kanssa päästiin katsomaan meidän yhdessä leikkimistä. 
Mehmet otti kiinni leikki, taisteli ja kun annoin sen voittaa se leikki lähellä pysyen ja lelua puistellen. Sitten se lopetti leikin ja hylkäsi lelun.

Mulle vinkiksi tehdä jännitettä lelua kohtaan kun Mehmet on sen hylännyt. Jotta siitä tulee mielenkiintoinen uudestaan. En annakkaan Mehmetin viedä lelua joka kerta vaan pitää opettaa se irrottamaan. Rauhoitin siis kaiken vedon ja sanoin "irti" (mitä se ei osaa, mutta hämmentyi ja päästi irti lopulta) sitten vaan äkkiä jännite lelua kohtaan esim jännittymässä, sihisemällä, jollain terävällä liikkeellä tms. ja lupasanalla iskettiin taas leluun kiinni. Mun pitää olla aktiivisempi.

Kyselin sitten että saako sen opetettua esimerkiksi pallolla palkkaukseen ja vastaus oli että ehkä.
En osannut enempää leikkejä tai liikkeitä tai muita juttuja siinä ehdotella tai kysellä, kun kouluttajalla tuntui olevan jo mielenkiinto seuraavassa tulijassa. Meille varatusta puolen tunnin ajasta meihin käytettiin ehkä 10 minsaa. Yleensä kouluttajilla on itsellään ehdotuksia ja asioita kokeiltavaksi, eikä tarvitse itse jo tietää asioita valmiiksi kun koulutukseen tulee. Saatiin me nyt muutama vinkki erilliseen temppuun nimeltä leikkiminen, mutta enpä minä osaa edelleenkään käyttää lelua yhtään sen näppärämmin liikkeistä palkatessa. Kaippa se tarvii opetella ite tai vaikka lukea se hyllyssä oleva salme mujusen saalispalkkauskirja. Jospa siellä olisi enemmän asiaa.

3 kommenttia:

  1. Mä siellä koulutuksessa ihmettelinkin kanssa, miksi otti teidät niin nopeasti!? Olisihan sen kuulunut jotain harjoitteita kokeilla teidän kanssa, vaikket itse niitä ehdotellut... Kouluttajan mielestä teillä leikki sujui sitten :)

    VastaaPoista
  2. Vissiin me oltiin sit itsestään niin luonnonlahjakkuuksia ettei mitään rajaa :D

    VastaaPoista
  3. Me mennään Edin kans Mujusen saalisviettikurssille. Nimenomaan siks mennään kun on porokoiratyyppi kouluttajana. Pitää ottaa siltä kaikki tieto minkä vaan irti saa. Ite lainasin tuon Mujusen kirjan ja sitä pikkuhiljaa tässä alkanu lueskella, vähän pohjustukseksi..

    VastaaPoista