keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Hyppykoulutusviikonlopun analysointia ja purkua

Ekana päivänä otettiin yksittäishyppyä pidemmältä ja lyhyemmältä väliltä. Toisessa harkassa nostettiin ja laskettiin korkeutta asteittain.Ilona osaa käyttää takaosaansa hyvin. Sillä on myös hyvin voimaa takaosassa. Se välillä (varsinkin alussa) lipsahteli hieman etupainoiseksi. Etupainoisuus korosti Ilonan oikeaa ongelmaa, eli töksähtävää alastuloa. Jos hyppyjen alastulossa olisi enemmän joustoa, sen vauhti ei hiipuisi joka esteen jälkeen hieman. Raskas alastulo rasittaa sen etuosaa ja lukuisat tömähdykset heikentävät etuosan syviä lihaksia.

Ilona osaa arvioida esteiden välit todella hyvin. Sen ulottuvuus on lähemmäs medi koiran ulottuvuutta kuin maxi koiran. Ilona on kuitenkin oppinut pääsääntöiseksi hyppytekniikakseen lyhyen ja korkean hypyn. Se mielellään hyppää hieman liian läheltä esteitä. Laakea hyppy ja kauempaa ponnistaminen ei tule siltä ihan luonnostaan. Se on yksi syy, miksi muurilla kolisee palat alas. Ilona hyppää liian läheltä sille.Siirretään taas vähän kauemmas kisaamaan menemistä. Mielelläni saisin kuntoon nämä muutaman yksityiskohdan. Siloin ilona hyppäisi rakennetta säästävämmin ja radoille tulisi lisää vauhtia. Onnekseen meillä on olemassa myös kontaktiongelma.. voimme kaikessa rauhassa ratkoa molempia juttuja samaan aikaan erillisillä harkoilla.Videolla hypyt saattavat näyttää ihan keveiltä ja helpoilta. Ekan päivän jälkeen Ilona oli väsynyt. Kuitenkin enemmän "ajattelin, enkä ole tottunut käyttämään päätäni" -väsynyt kuin fyysisesti väsynyt.

Tokana päivänä Ilona oli ainoa jolle tehtiin se 4 harjoitus. Osa muista koirista oli jo aika puhki edellisistä. Ilonan muuriongelmalle annettiin siis aikaa lopusta. Tokana päivänä Ilona ei ollut niin sippi, mutta maha meni löysälle harjoitusten vaativuuden vuoksi.
ENSIMMÄINEN PÄIVÄ:

VIDEO :


Videon Ensimmäisen päivän ensimmäinen harjoitus.

Aloitettiin normaalilla maxien välityksellä. Ilona otti ennen hyppyä laukka-askeleen, joten matka lyhennettiin medi koirien välitykseen.

Toinen hyppy. Ilonan hyppy on hyvin etupainoinen. Laskeutuessa se tulee suorin jaloin alas. Vauhti jarraa vähän. Tuntuu kuin takaosa rynnisi hidastelevan etuosan yli.

kolmas hyppy. Parantaa aavistuksen hyppyä. Takaosa ei jyrää etuosan tontille. Edelleen parannettavaa.

Sama okserina. Ilona varastaa lähdön ja pääsee rennosti esteelle. Okserilla hyppy on helpomman näköinen. Laskeutuminen töksähtää.

toinen hyppy okserina. Hyvin samankaltainen, ei edistystä edelliseen verrattuna.
Lyhennetty väli. Alkukorkeus 35cm. Rimaa nostettiin 5cm välein. Ilonasta katsottiin että miten se osaa muuttaa hyppyään kunnousukulma muuttuu. Nousukulmat se osaa hahmottaa hyvin.

ensimmäinen: Etupainoinen, töksähtävä alastulo. Takaosa jyrää yli. Pitää kuitenkin pään alhaalla hypätessä ja pyöristää selkäänsä. Välitys on heti medi pituudella.

toinen: 5cm korotus, rima 40cm. Ei niin etupainoinen hyppy kuin ensimmäinen. Alastulo töksö.

kolmas: 5cm korotus, rima 45 cm. Selviytyy hyvin. töks etuosalla.

neljäs: 5cm korotus, rima 50cm. Kiskaisee takajalat voimakkaasti mahan alle. Joutuu siis hieman pulaan. Alastulo erityisen töksähtävä.

viides: lasketaan 5cm, rima 45 cm. Kiskaisee takajalat jälleen liioitellun ylös. alastulo heikko.

kuudes: lasketaan 5cm, rima 40cm. Rentouttaa takaosaansa, ei enää kiskaise voimakkaasti takasia ylös. etuosa edelleen huonompi.

seiska: lasketaan 5cm, rima 35cm. Karkaa esteelle, ehtii ottaa laukka-askeleen. Hyppää kuitenkin oikeasta kohtaa. Hyppy rennomman näköinen. Etuosakaan ei töksähdä niin pahasti. Löytyy jo ihan pientä joustoa.

Harjoituksessa ongelman jälkeen helpotettiin harjoitusta ja annettiin koiralle tilaisuus taas onnistua. Viimeiseksi jätettiin onnistunut suoritus, joka toivonmukaan jäi Ilonan päähän päällimmäiseksi tavaksi.


Perussarjassa hyppyjen välit ovat tasamittaiset. Rimat ovat matalammat kuin set pointissa. Lähtö koiralle sopivalta välitykseltä. Ihanne on että koira hyppää estevälin keskeltä seuraavan välin keskelle.

Perussarja maxien välityksellä. Ilona venyttää väleissä hyppyään. Se nipin napin pääsee melkein keskelle.

Toinen hyppykerta. Ei edistystä, joten päädyttiin lyhentämään väliä puolella yksiköllä.

Ilona suoritti alun hyvin. Edellisellä kerralla se kuitenkin joutui venymään viimeisille esteille. Se toimintamalli oli hieman valmiina päässä. Parille viimeiselle se tuli jopa hieman liiankin voimallisella hypylä. Tämä väli kuitenkin näytti sopivalta.

Viimeinen. Rytmi tuntui olevan tasainen. Väli sopiva. Etuosaan tuli jo hieman joustoa.

Tämän päivän harjoituksista Ilona saa tehdä kaikkia, mutta erityisesti perussarja opettaa Ilonalle eniten.TOINEN PÄIVÄ:

VIDEO:
Alku kuten perussarjan lähetys. Jokainen väli kasvaa yhden yksikön, mitä pidemmälle sarja etenee. Koiran pitää venyttää hyppyään jokaisella loikalla. Eduksi tasainen rytmi.

Ilonan eka: Maxi välitys. Etäisyyden arviointi hyvä. Laskeutuu aika keskelle jokaisessa välissä. Säilyttää tasaisen rytmin.

toka: samanlainen. Tämän harkan aiheen Ilona osaa erinomaisesti. Harkka ei kuitenkaan edesauta Ilonan töksähtävää alastuloa, joten tätä ei tarvitse jatkossa treeniä.
Progressiivissa on alussa aita, sitten okseri ja perässä kaksi aitaa. Tästä pitäisi löytyä apuja Ilonan töksähtävään alastuloon.

eka kerta: Ensin otettiin maxien välillä. Se oli Ilonalle ihan liian suuri. Ehti ottaa ylimääräisen laukka-askeleen väliin.

toka: Vieläkin liian pitkä, Sama virhe toistui.

kolmas: Sopiva väli. Lopun pidemmät välit tulivat pienenä yllätyksenä, hieman venyttää itseään kahdella vikalla.

neljäs: Otti opikseen edellisestä ja tekee voimakkaammat loikat. Hyvä suoritus. Alkaa löytyä aavistuksen parempaa alastuloa. 
Liikkuva hyppy. Sarjan viimeisen esteen paikkaa siirretään. Koira joutuu arvioimaan ponnistuskohdan.

eka: Hyppäsi hieman kaukaa vikalle esteelle.

toka: Välit liian pitkät. Hyppää kaukaa, laskeutuu lähelle riman taakse, vikaan väliin mahduttaa väli laukka-askeleen.

kolmas: Vikaan väliin tulee väkisin mahdutettu lyhyt laukka-askel. Ajautuu melkein kiinni viimeiseen hyppyyn.

neljäs:  Helppo väli

viides: Väliä pidennettiin, mahdutt taas laukka-askeleen väliin.

kuudes: Viimeisen välin keskelle lisättiin ponnari kertomaan ponnistuspaikasta. Ensimmäisellä yrityksellä Ilona sekosi rytmissä ja otti pienen laukka-askeleen.

seiska: Ilona antoi ponnarin auttaa ponnistuspaikan hakemisessa. Hyppy onnistui! Ilona venytti itsensä ponnarin edestä asti vikan esteen yli.Viimeinen harjoitus oli korkeutta muuttava hyppy. Ilonalle siihen laitettiin sille hankalin hyppyeste, eli muuri.  Etäisyydeksi laitettiin sille helppo suoritusetäisyys 7 ja ½ yksikköä.

eka: Aluksi muuri oli mini+palikat. Suoriutui hyvin.

toka: samanlainen. Paransi suoritustaan. Oli enemmän tasapainossa ja oikeassa rytmissä.

kolmas: muurin toiseksi pienin osa +palat. Kaunis suoritus. Etuosan laskeutumisen kanssa pientä edistymistä alkuasetelmiin.

neljäs: muurin kaksi pienintä osaa + palat. Hyvä suoritus

viides: Muurin korkein osa plus palat. Hyvästä yrityksestä huolimatta kolautti palan alas. Hyppy ei ollut ihan tasapainossa. Toinen etujalka lähtee ylös hieman myöhemmin kuin toinen.

kuudes: Ohittaa ison muurin ja varastaa loppupalkalle. Kertoo että harjoitus liian vaativa hälle. Muuri tulee yllärinä ja koukkaa ohi palkalle.

seiska: Ohittaa kahdesta pienimmästä osasta + palat koostuvan muurin. Korvien asennostakin näkee että tiedostaa helpoimman reitin namikipolle.

kasi: Ohittaa toiseksi matalimman osan ja palat.

ysi: sama

kymppi: sama. Ilona ei ota uskoakseen että namikipolta ei enää irtoa ilmaiseksi herkkuja.

yksitoista: siirrytään muurin eteen. Helpotetaan harjoitusta. Ei ongelmaa.

kaksitoista: Siirrytään yhden aidan taakse. Onnistunut suoritus.Piirrokset ovat itselleni muistiinpanoja, Yksikön pituutta en kerro ihan siitä syystä, että ette mene itse innoissanne testailemaan harjoituksia. Nämä ovat koiralle hyvin raskaita fyysisesti. Ennen treenejä tehtiin perusteelliset lämmittelyt ja heti treenien jälkeen jäähdyttelyt. Unohtamatta palauttavaa lenkkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti