perjantai 29. tammikuuta 2010

agi+vedetty toko+kotitokoa..Tyynellä oli vartaa kolmen koiran edestä. Jonkin verran piti tahkota sitä että ensimmäisen esteen taakse jäädään ja lupaa odotetaan. 2 aidalle se piti ohjata tarkasti. jos vähän näytin sinnepäin tai ehdin jo ohittaa esteen.. Tyyne juoksi ohi. Eli pitäisi tehdä kahdella suorassa linjassa olevalla aidalla vähän harkkaa. Putkeen se meni kohtuudella. Takaakierrot se hanskaa. Ongelma tulikin 4 ja 5 esteen välissä. Tyyne jysähti 4 hypyltä suoraan mun syliini. Ei sitä ehtinyt ohjata/kääntää mihinkään. Pienellä ajatustyölllä ja ohjaajan liikeratojen hiomisella sekin kohta alkoi sujua. Mini pöytä oli aluksi omituisen hankala. Tyyne kiersi sen pari kertaa, enennkuin hoksasi että sen päälle SAA hypätä. Siinä pidettiinkin sitten kehu ja rapsuttelu tauko. Loput kaksi estettä meni kivasti. Muuris tyyne ei edes erottanut tavallisesta hypystä, se kun oli mini korkeudella.


Lisäksi Tyynellä harkkasin U mutkaputkea. Vasemmalta meni hienosti ja sujuvasti sisään. Oikealta se tahtoi livahtaa heti suuaukon jälkeen takaisin. Laitoin sen sitten putkeen ja tukin suuaukon omalla kropallani. Tyyne henggaili putkessa mun vieressäni, kunnes sanoin sille tuimasti ”mene mene”. Sitten se muisti että putkessa on toinenkin pää ja juoksi sinne. Olinkin jo vastassa palkkaamassa.


Tyynelle otettiin irtorenkaan läpi hyppimistä, se kun hahmotti aika huonosti rengas esteen funktiota. Pikkuhiljaa se hoksasi että renkaan LÄPI hyppäämällä saa namin.


_______________________________________________


Ilonan kanssa TOKOa  Elina Niemen neuvoessa. Tai siis Elina kuunteli kärsivällisesti Ilonan haukkumista ja koitti selvittää meidän luoksetulon pysähtymättömyys ongelmaa. Tultiin siihen tulokseen että sille pitää opettaa koko homma alusta. Ilonalle Sto tarkoittaa ”hiljennä vauhtia vähän”.  Otettiin siivekkeen kanssa kiertämistä.  Palkkasin välillä siitä kunse tuli luokseni asti. Välillä huusin STO ja heitin namin Ilonalle. Ehkä kerran sattui sellainen pieni onnistuminen. Aina mätti mun ajoituksen kanssa. tai sitten Ilona ennakoi tms. Myös minä aloin näyttää vartaloapuja. Helppohan se koiran on ”ennakoida” ku akan kropasta näkee et mihin suuntaan nami lentää.


Kuulemma haukkumiseen pitäisi puuttua tiukasti ja kaikissa tilnateissa. (miinus agility, ei me sentään ihan niin toiveikkaita olla). Haukkumisesta tulee kielto, ei muuta. Ilonaa ei saa palkata hetken hiljaa olosta,sillä siten palkitsenkin saamarin haukkumisesta. Ilona haukkuu, mä sanon ei, annan jonkun käskyn- ilona toteuttaa sen ja saa namin. Eli sama juttu kuin Urpon kanssa, koira vedättää mua ja saa toiminnallaan mut aktiiviseksi. *KIROSANA*


Lisäksi kivoja pikkuvinkkejä. Jos koiraa opettaa seuraamaan imuttamalla/tutittamalla/namilla.. niin nami riittävän ylös, jotta koira joutuu tekemään työtä yltääkseen siihen. Käsi ei myöskään saa olla liian edessä.Jos ohjaaja kurkkii pääsääntöisesti koiraa, laitetaan eteen ihminen, jota ohjaajan tulee katsoa. Jos ohjaaja ei katso ihmistä tämä huomauttaa asiasta.


Seuraamisessa kävelyn tempon ei tarvitse olla aina sama. Seuratessa voi kävellä hiljaa, kiihdyttää, kävellä reippaasti ja taas hidastaa. Koiran pitäisi ilman suullista käskyä osata pysyä oikealla paikalla.


------------------------------------------------

Iltaruoalla Ilona joutui tokoilemaan. Se joutui tekemään hommia ja olemaan ihan hipihiljaa. Pikkasen se hämmentyi ja kokeili et joskos sittenkin voisi vähän mölistä, vinkua, kommentoida. EI voinut. Olin suhteellisen tyytyväinen. Otin mm paikalla vasemmalle kääntymistä. Ilona osaa luonnostaa hallita takapätään todella hyvin. Se siirteli takaosansa todella kauniisti vierelle. Ilona perusasento on hieman liian edessä.


Iltaruualla Minttu otti pari seiso-maahan-seiso vaihtoa. Ne onnistuivat oikealla tekniikalla ja vain pienen pienellä vartalo avulla.Tyyne joutui myös tekemään hommia ruuan eteen.

Tyyne harjoitteli perusasentoa ja yhden askeleen verran seuraamista. Se on todella hankala saada lähtemään mukaan. Jotenkin sille on aika vastenmielistä olla ihan mun vieressä ja kulkea mun mukanani. Namit kyl auttoiasiaa. samoin monta toistoa. Tyynellä huomaa pitkät piuhat tokon opetuksessa. Kun asiat eivät tapahdu kauhealla vauhdilla, on sillä hankaluuksia. Tyynellekkin otin Seiso-maahan muutoksia. Tyyne tuntui hieman raskaasti menevän maahan. Peppu jäi kellumaan ilmaan ja laskeutui kuin hidastetussa filmissä. Mutta eiköhän se oikea tekniikka ala sieltä löytymään.Ilonalle aamutreeni.


Otettiin pihalla pienen sangon kiertämistä. Ei se hoksannut ollenkaan ja alkoikin haukkua ja protestoida. Ilonalta karsin kaikki haukkumiset pois. Ohjasin sen kädellä sangon taakse. merkkasin toiminnon HYVÄ sanalla kun Ilona oli sangontakana. Ilona tuli multa hakemaan namin. Tässä edistyttiin. Vähän.


Otin sitten istumisesta luoksetuloa 3 metrin matkalta. Otin siihen pysäytyksiä. Huomasin että ilona ei enää tiedä mistä Istu tarkoittaa. Toinen minkä tarkoitus on hämärä on sto. Istu-sto.. kuulostaa muuten aika samalta. Onkohan siis ihme jos ei toimi. Vaihdoin pysäytys sanan stoP. Hyvin P painotteiseksi. Sen jälkeen tuli kaksi onnistunutta pysähtymisen tapaista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti