lauantai 16. helmikuuta 2008

Mintun ja mun eka avoimen luokan kisa


Antaa Jonnan selittää..

Koira vuoti. Se piippas, vinku ja jutteli. Ihan kaikille ihmisille. En ehtinyt saada sitä mitenkään rauhalliseksi. Jälkikäteen mietittynä ei olis tannu onnistuakkaan. Koira oli kuin kipollinen kirppuja, kipossa ei ollut kantta päällä ja kippo oli asettunut jousi virittimen päälle. Loistava vertauskuva, vaikka itse kehunkin.

näin se story goes..

Ohjaaja jännitti ja hermoili ihan sairaasti. Edellisenä yönä heräsi miljoona kertaa. Näki unta siitä miten kokeeseen tulee valmistautua ja tsempata. Jopa unessa oli kokoajan joku häiriötekijä ja uni alkoi aina samasta kohtaa uudestaan ja uudestaan. Hyvin levätyn yön jälkeen nousin mustelmille runnotun (yöllä kuorsanneen) avokin viereltä.

jokatapauksessa, pääsin perille. oikea koira oli mukana. Verensokeri meinasi heittää, joten heitin huiviin makkaran ja samalla haalin koiraa hihnaan ja raahasin sitä hallille. Olo tasoittui hiukan. Huomasin vain koiran ylivirittyneen tilan. Olimme toisessa makuuvuorossa. Ihan ekkuna reunalla. Minttu keskittyi hyvin, katsoa nakotti silmiin ja näytti ihan luotettavalta. Otin hihnan pois, rauhoitellen silittelin koiran päätä ja odotin alkulätinät ohi. Sitten päästiin hommiin. "ma-han" käskyllä Minttu tipahti hyvin maahan. Paikka ja hyvin jäi. En kurkistellut ennen pressun taa sukeltamista. Jännitti ihan liikaa. Pressun takana lähestulkoon hyperventiloin. Mintun kaunis naukuminen kuului verhon taa. Muutkin koirat mekkaloivat. Piiiiiiitkän piiiiiiitkän ajan päästä palasimme. Minttu makasi skarppina ja minä rentouduin. Kaikki oli mennyt putkeen. Jep jep ja nuolaistu oli ennen tipahtamista. Tuomari astelee eteen kuin pyöveli. Hän ilmaisee kirkkaalla äänellä että Minttu oli noussut istumaan ja istunut kauan. Se oli haistellut puotaan (takapuolta näin selvyydeksi ei-eteläpohojalaasille) ja sitten aikojen päästä panut takaisin maate. Seiska saatiin.

Katselin parit ekat suoritukset ja katselin sellaset pikkujutut kuin. missä vaiheessa mikäkin käsky annetaan ja mitä kapulalle tehään kun se sinne rehataan. Koira vollotti ja jutteli ihmisille. Ei minkäänlaista rauhoittumista.

Sitten kehään. Sitä ennen lahjoin Minttua nakeilla ja kuvittelin sen pitävän kontaktia minuun. ja pöh pah. Kapula motastiin liikkeenohjaajalle ja sitten irroteltiin hihnaa pitkään ja hartaasti. Lopulta koira oli irti ja hihna paikallaan. Minä idioottivempula menin sanomaan "valmis!" ja koira pani maate. Ehdin sanoa eiku, vierelle... sitten tuli käsky ja minulla sytytti aivoissa.. "seuraa" ja eteenpäin.. Minttu alkoi seilailla sivusuuntaan. Näytti sellaiselta kumipallolta, joka hypähtelee iloissaan sinnetänne ja vinkuu hiljaa ilosta. Seuraaminen meni oikein mallikkaasti. Pysähtyessä se etsiytyi seilailuiltaan satamaan ja ankkuroitui perusasentoon. Täyskäännöksessä se meni muuuten hyvin, mutta iski tahtia käteeni kuonolla *tram-tam-tam-tam!" Sitten tuli juoksupätkä, Ihan kohtuullista, Ainakin se oli lähestulkoon vierelläni, lähestulkoon puolen metrin sisällä. Loppu kaavio ja siinä se kärsimys.

Liikkeestä maahan. Opin hetkeksi, mutta vain hetkeksi. "valmis" sanan sijaan niksautin niskojani myöntävästi. tämä liike menikin sitten hyvin. Tuomari näki kyllä vinoja perusasentoja ja antoi ysin.

luoksetulo........ minä sanoin "valmis".... arvatkaa mitä se teki????????? se nousi seisomaan. Aivoissa löi tyhjää ja sana 'hällävälii' vilahti mielessä. Marssin paikalleni. Kutsui koiran luo. Se lähti niin kuin tykin suusta. Niin kuin tykki olisi ollut kivempi. Tykki vaan nytkähtää ja jää paikoilleen... tykinkuulaa lentää kaaressa ja osuu sinne minne tähdättiin. Heilautin kättä. Myönnetään, hiukan merihätäisesti ja epätoivoisesti. Koiran korvat tekivät aaltoliikkeen ja koira laskeutui metrin päähän eteeni.. istumaan. Siitä siirtyi viereeni ihan poikittaiseen peruasentoon. nolla napsahti.

seisominen seuraamisen yhteydessä meni hyvin. "sto" käsky saattoi olla jo aavistuksen karheampi ja karumpi kuin yleensä. Vinosta perusasennosta rokotus ja pisteet yhdeksän.

Olin ihan valmis menemään kaukokäskyille kun liikkeenohjaaja palautti meidät paikalle ja tunki noutokapulan käteen. Päännyökäys, tarkkaakin tarkempi keskittyminen heittoon. Onnistunut heitto. Koiralle käsky. Se irtosi innolla kapulalle ja nappasi sen hiukan vallattomasti suuhunsa. Juoksi hiukan vinoviivaisesti kolme metriä minusta oikealle. Siihen liikkeenohjaajan tuntumaan. Minttu mäyhäs kapulaa. Tepuutti etutassuilla ja jolisi. Se tahtoi pitää hauskaa. Tvistii ja svengii nääs. Mä sanoin "vierelle2 ja Minttu meni liikkeenohjaajan vierelle, katsoi ylös ja hämmentyi. Katsoi minuun ja näytti kysyvän että miksi mä oon väärässä paikassa. Tuli sitten vierelle ja suoritti lopun kauniisti. Vitonen.

Ohjaajalla valu jo tuskanhiki, seuraa käskyt oli falsetissa jne.

Mentiin kaukokäskyille. Liikkeenohjaaja oli kuin hidastetusta filmistä. Mun keskittyminen herpaantui kun vaan odotti ja odotti että koska käsi heilahtaa. Missä vaiheessa käden liikerataa sanon käskyn jne. Koira pompsahteli joka liikkeellä eteenpäin ja liikkuikin kuin vietereillä pongahdellenyli oman mittansa. Nolla taas.

Sitten este. Sen se osaa. "nyökäys-hops-istu" koira on turvallisesti esteen takana, katsoo minuun ja on valpas. Sanon "hyppää" jopa iloiseen sävyyn. Koiran silmissä välähtää. Ja samantien se on kiertänyt esteen ja tullut perusasentoon. Tässä vaiheessa ohjaajan loputkin hermorakenteen rippuset oli kadonneet. Nolla taas. kokonaisvaikutus seiska ja tuomarilta kommentti: "koira näytti voivan pahoin kehässä" murahdin kyllä ja mutisin jotain epämääräistä ja laahustin ulos kehästä. Sekoittikohan tuomari termit "ohjaaja" joka oli kireä, turhautunut, eikä saanut edes hymyä pakotettua naamalle vaikka yritti. Kuminaamainen murhanhimoinen ilme ei antaisi kauhean hyvää kuvaa, joten annoin naaman valahtaa paniikinsekaiseen turtumukseen ja kauhuun. "koira" sen sijaan nautti kaikesta älyllisestä simputuksesta. Kokeen jälkeen se otti nokoset autossa ja kun yritin sen kanssa edes yhtä liikett, meni se ihan ekokatastroofiksi. Tämä oli vaan tällainen ennalta täysin mahdottomaksi tuomittu päivä.Taulukossa kaikki vuoden AVO kokeet pisteineen.

Koe2

Koe3 Koe4  
Osasuoritus Arvosana kerroin
1. Paikalla makaaminen 7     x3
2. Seuraaminen taluttimetta 7     x2
3. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9     x2
4. Luoksetulo 0     x3
5. Seisominen seuraamisen yhteydessä 9     x2
6. Noutaminen 5     x2
7. Kauko-ohjaus 0     x3
8. Estehyppy 0     x2
9. Kokonaisvaikutus 7     x1
Pistemäärä yhteensä

88


     


88 pistettä ja sija 15/15 ei tulosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti