sunnuntai 13. toukokuuta 2012

hajatuksia- hajanaisia ajatuksia

Olin kennelliiton nuorten koirien koulutuspäivässä kuunteluoppilaana.
Kouluttajina Elina Niemi, Katri Büchtmann ja Samuli Juntto.

Ensin käytiin läpi kaikki liikkeet että miten perusopetus lähdetään heidän tyylillään. 
Enimmäkseen se tehtiin vauhdin ja innon kautta. En kirjoittanut muistiinpanoja sillä ilma oli jäätävä. kaikki siis ulkomuistista ja voi olla osittain omien ajatusten värittämiä.Seuraaminen imuuttaen+kättä häivyttäen nostamalla+lelupalkka vasempaan kainaloon, josta se palkataan vasemmalla kädellä repimisleikkiin. Lisäksi takaosankäyttöä pienin askelin nami nenässä pyöritellen.

Jäävät itse peruuttaen ja kädellä namin kanssa asentoihin auttaen. Joillekkin koirille myös lelulla.
Siitä sit vaan häivytetään käsiavut pienemmiksi. Katrilla kokeessa ja treeneissä eri jäävien käskyt tulee eri vaiheessa omaa askellusta. Tällöin koiralle tilanne on lisäapu jos käsky menee huti korvien.

Kaukot namilla eri asentoihin jumpaten. Mieluiten takaosa paikallaan. Seisomasta istumaan eri käsky kuin muissa istumisissa, koska eri tekniikka. Istumasta seisomaan koira opetetaan nousemaan lyhyempänä, jotta sen on helpompi peruuttaa etutassut takaisinpäin kun seisomasta mennään istumaan.

Nouto vauhtinoutona ja lelupalkalla. Koiralle vaan hurja into juosta kapulalle ja hurja into palata takaisinkin. Katri opettaa alusta asti näyttämällä että kapula poimitaan takaa. asetti kengän kapulan itsensä puolelle ja kädellä ohjasi taakse. Kapulan pidon opettivat erikseen. Tällöin vauhtinoudossa koiralle on käytetävissä pito sana, jos se alkaa mälvätä.
Ohjattu nouto. Koira jätetään merkille. ohjaaja kävelee ensin sivulle ja kaartaa siitä kisamittaan viemään kapulan. kävelee samaa reittiä takaisin ja voi jäädä aluksi enemmän kapulan luo kuin koiran luo linjalla. siitä lähetys hakemaan kapula ja vauhtipalkkaus.

Luoksetulon stopit kiertämisen kautta varioiden lelupalkalla.Ruutuun nostettiin ensin hullu motivaatio juoksemalla aina lelulle.
Ensin lelu viedään yhdessä. sitten viedään lelu koiran nähden, sitten avustaja vie sen koiran nähden, sitten voidaan osittain piilottaakkin lelu jotta koira näkee sen vasta ruudussa. Ruudun suuntaamisen voi opettaa niin että kun apuohjaaja vie lelun ruutuun je heiluttaa sitä ilmassa, sanotaan koiralle valmistelevaa sanaa kun se tuijottaa oikeaan suuntaan ja kehutaan kun se katsoo.
Rudun paikka opetetaan vasta kun koiralla on todellinen motivaatio mennä ruutuun ihan missä tahansa. Paikka opetetaan taputtamalla oikeaa kohtaa, lähettämällä se sinne ja sheippaamalla siitä oikea paikka. Ohjaajan passiivisuus opetetaan merkitsemään koiralle lupaa tarjota jos lisäkäskyjä ei tule. Koirat yrittää ja yrittää onnistua ja hakee paikkaa aktiivisesti.

--------------

Yleistä poimintaa
Kun koira jätetään odottamaan ja poistutaan koiran luota, voidaan esim roikuttaa vasemmassa kädessä lelua ja luvalla antaa koiran lopulta iskeä siihen kiinni. Välillä käännytäänkin normaaliin asentoon ja esim kutsutaan luokse. Koiran tarkkaavaisuus saadaan pidettyä ohjaajassa.

Seuraamisissa askel ja käännös -treeni auttaa koiraa tekemään käännökset helpommin kuin paikalla käännökset. Sillä koira nousee seisomaan askeleen aikana, ja pystyy helpommin siirtämään takaosaansa kun ei valmiiksi istu.

Ohjatussa noudossa ensin opetetaan toinen suunta, mieluummin koiran hankalampi puoli. Helpomman puolen se oppii kun osaa jo toisen puolen sujuvasti.

Nuoren koiran kanssa treenatessa ei saa pelätä virheitä. Samankaltaisissa asioissa niiden toisiinsa sotkeminen on luonnollista. Sitten korjataan molempia ja alleviivaavan selkeästi erotetaan treenit toisistaan ja mennään opetuksessa pikkuisen takaisinpäin. Esim mietin et Mehmetille kierrätetään puuta ja lelupalkalla. Merkki tötsillä, naksu merkkaa paikan ja vapautun mun luo syömään namia.
Koira pitää opettaa myös sietämään virheitä. Sen pitää olla yritteliäs kun ohjaaja ei annakkaan ohjeita. Liikaa ei saa auttaa. Stoppaamisesta kesken liikkeiden pitää palkata, jotta nekin säilyvät miellyttävänä tekemisenä.

Kaukojen jumpassa istumasta seisomaan liikeradan voi suorastaan hyppäyttää, jos se saa koiran hoksaamaan että nyt seisotaan pystymmässä ja ryhdikkäämmässä asennossa.

Ruutu opetetaan ensin. Myöhemmin joskus kun tarvii opetetaan merkki.------
Mehmet mietintää
meme yleistää toiminnat tosi voimakkaasti ja laajasti. se ei tosiaankaan reagoi evl tyylin käskytyksissä muiden käskihin, koska muiden käskyihin ei kuulu reagoida. Pitkän odotuksen aikana se keskittyy olemaan hyvä ja perusasennossa ja tottelematta muiden käskyjä, niin kovasti että se ei tottele ekalla minuakaan. Tässä tilanteessa vielä koitan auttaa sitä kädellä, jos se vaikka yleistäisi että omaa ohjaajaa totellaan tilanteesta huolimatta.

Naksu on Mehmetille voimakkaampi "hyvä" merkki kuin sanallinen "jes" tms. mietin joskos tekisin kapualan palautusta niin että kun meme lätkäisee kapulan/esineen käteeni, se saa samalla hetkellä naksun. Josko pieni yliajatteleva poroeläin ymmärtäisi jotain oleellista noudon ideasta. Nythän se pitää kapulan mieluiten itsellään, kun sille ei ole kristallinkirkkaana mielessä että miten noudon loppuosa menee.

Minttu mietintää
Ruutuun se pallo niin että se ei näe sitä ennenkuin kohdalla. Jotta se juoksisi sinne miettimättä enempiä ja päämäärätietoisesti. Sillä on ajatus ruutuun juoksemisesta mutta jos palloa ei näy se lopahtaa. Jos pallo näkyy se juoksee vain pallolle, miettimättä yhtään.


Loistava lelu mietintää. 
Tuulilla oli paras lelu ikinä.
Cuz lelu, sellainen jalallinen pallo oli saanut peräänsä punotun köyden. Toimis memelle, kun se ällöää palloa, mutta naru on kiva. lelun voi helpommin heittää pallon vuoksi.
Sama toimisi myös mintulla, joka taas rakastaa sitä palloa , nyt sen kanssa voisi helpommin tehdä repimisleikkiä. Kotona yksi cuz sai heti naruleluaihion jalkoihinsa.

2 kommenttia:

  1. Tuota mietin että jäävien käskyt eri vaiheessa omaa askellusta. Niinku miten tarkalleen ottaen? :)

    VastaaPoista
  2. Ei se sit osannut täsmälleen sanoa että miten sen oma rytmitys menee, oli sen verran selkärangassa. Mutta maahanmeno siinä askeleen vaiheessa kun sen puolen käsi huiskas just taakse ja jalka oli edessä tms. Miten nyt rytmiin parhaiten sopii. onko istumisissa aina vasen jalka painamassa maahan tms. Sellasta melekin henkimaailman hommaa, johon itte en oo riittävän looginen.

    VastaaPoista