keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Paska Fiilis - lyhyt oppimäärä

Tokoon kuuluu oleellisena osana the Paska Fiilis. 

Paska Fiilis tulee kun homma ei suju, asioissa tulee takapakkia, kun asiat junnaa ja mieli menee mustaksi. Tähän voi kuulua myös perinteinen vihreys. Samantien huomaa muiden kohdalla vain sen miten muilla ei ole meidän ongelmia. Ympärilläni muilla on yhtäkkiä vain helppoja, itsestäänohjautuvia, innokkaita ja osaavia koiria.

Paskaan fiilikseen voi suhtautua monella tapaa.

Vähättely: Eihän tuo ole ongelma eikä mikään. Pikkujuttu. Leikitään yhdessä että ongelmaa ei ole.
-> njääh. harvoin toimii. Asia kalvaa kuitenkin, eikä ratkea jos sitä ei pääse ratkaisemaan. Vähättely syö motivaatiota tehdä.

Dramatiikka: Tehdään kärpäsestä härkänen. Kiukutellaan kaikille jotka ei halua edes kuulla asiaa. Keskitytään tekemään kärpäsestä härkänen.
-> njääh. harvoin toimii muutoin kuin huonona viihteenä. Toisaalta siinä tulee päästeltyä höyryjä ja ajatukset voivat muuttua vastaanottavaisemmiksi mahdollisille ratkaisuille. Oireena kuitenkin yleensä yksipuolinen näkökulma, joka on se ehdottomasti epätoivoisin. Joskus ellei aina, olisi kannatavampaa käyttää hissiä kuin kiivetä talon ulkoseinää ilman varusteita.

Tauko: Ehdoton stoppi ja seisahdus. Ei tehdä mitään, ei yhtään mitään ennenkuin asia on ratkennut.
-> vaarallista. Stoppi voi venyä viikkojen, kuukausien ja vuosien mittaiseksi. Pysyä kalvavana harmituksena ja estää edes yrittämästä ratkaisua. Aivot narikkaan tauko on synonyymi luovuttamiselle.

Downshifting: Vähennät treeniä, vähennät kaikkea ja peräännyt hiukan. Paskan fiiliksen aikana on altis lisäpaskalle. Kokonaan ei voi kuitenkaan lopettaa, muuten se on luokiteltavissa tauoksi.
-> vaarallista, mutta tarpeellista. Hiissauksen aikana voi koittaa ottaa etäisyyttä asiaan ja treeneissä keskittyä lähinnä tekemään riittävän haastavia ja kivoja juttuja muiden liikkeiden ja asioiden parissa.
Ei kuitenkaan kannata tehdä sitä kivaa jonkun muun lajin parissa, silloin tulee vahingossa tehneeksi jälleen tauon the lajiin.
Tasontarkistus: Onko vaadittava asia koiran varmasti osaama taito? Onko häiriöt sopivalla tasolla? Miten pilkkoisin sen jos ongelmaa ei vielä olisi ja miten opettaisin minkäkin kohdan. Onko joka kohta ketjussa varma ja onko ketju varma. Mistä mielentila koostuu.. jne. tee lisäkysymyksiä, vastaa niihin ja pilko ne tuhanneksi pienemmäksi lisäkysymykseksi. Kyllä se villakoiran ydin sieltä paljastuu. Eri asia onko se sit kiva.


Nämä poistavat akuuttia paskaa fiilistä:

Akuutissa paskassa fiiliksessä auttaa jos on oma tokopersoona tai kaksi. Sellainen joka ei vaivu epätoivoon jos vuodatat hänelle dramaattisesti koko eepoksen ja sen draaman kaaret.
Sellaine joka näkee sen epätoivon sumun läpi ja tuntee teidät. sellainen jolla on vähän etäisyyttä ja joka voi tönäistä homman vähän eri näkökulmaan.

Akuutissa paskassa fiiliksessä pitää etsiä koulutus. Ihan mikä tahansa kiva koulutus, jonne voit mennä asiaa esittämään. Epäonnistut siellä varmasti ja sehän on mitä loistavin asia. Voit saada korjausehdotuksia ongelmaan. Korjausehdotukset voivat jopa sysätä ajatukset uusille raiteille.

Olen sen yläpuolella, eli koko homman listaaminen hyviin ja huonoihin juttuihin. Kynää ja paperia. Aletaan analysoida ja näytetään analyysia sille the tokopersoonalle. Koitetaan miettiä asiaa hieman kauempaa, kuvitellaan että ongelma on jonkun toisen koirakon.

Yksin treenaaminen voi laittaa asioita oikeisiin mittasuhteisiin ja auttaa keskittymään myös omaan fiilikseen. Myös ärsyttävien ihmisten naamojen katselemisen vähentäminen auttaa. Akuutissa paskassa fiiliksessä auttaa kun ajattelee positiivitaavi ihmisille vaikka kirveen silmien väliin.

Ei koskaan näin

Lyö lyötyä. Älä hankkiudu akuuttien avuliaiden pilkuttajien silmien alle. Huomaat ettet osaa edes alkeita, eikä koirasi osaa mitään ja teet kaiken väärin.

Puhu agilityihmiselle. Se toteaa että rakastamasi laji onkin täyttä paskaa ja ehdottaa tekemään agilitya, jotkut koittavat piristää ja kertovat että kuulemma rallytoko on huisinkivaa. Melkein kuin agilitya.

Jää yksin märehtimään ja listaamaan ja pyörittämään mielessäsi vain pahoja asioita nykytilasta ja hyviä asioita menneestä.

Odota että joku muu ratkaisee yksin ongelmasi. Joku muu on kuollut. Jolelkkin muulle sinun asiasi eivät ole tärkeitä. Joku muu tekee omia kivoja juttujaan.
Tähän alle sitten oman viimeaikaisen paskan fiiliksen juttuja ja ratkaisuajatus:

Mehmet ja mä epäonnistuttiin monenmonessa kokeessa. Mukana oli pakko. Pitäshän sen osata, se osaa kyllä mutta ei tee. Sen mielentila on ahistunut. Aaaaaaw tää on ihan paskaa. Se istuu kokeessa paikallamakuut ja yksilöliikketkin on pelkkää kidutusta.

Lopulta käytiin kaksi koulutusta, purettiin koko paska etäomaihmiselle ja sitä ennen noin kymmenelle muulle. Tehtiin myös mustuudessa märehtimistä ja muiden ihmisten neuvoista mielen mustenemista. Päätettiin että tarvitaan myös tälle paikkakunnalle se omaihminen jonka kanssa on hyvän mielen treeniä tehdä kahdestaan. Spotattiin se ihminen ja päätettiin että treeniaikaa tulee löytymään.

Analysoitiin osaavan tyypin avulla ja päädyttiin siihen et olen edennyt liian nopeasti.
-Liian nopeasti niputettu liikkeet kasalle. Vaikka osaa niin rutiini ja varmuus uupuvat
-Liian nopeasti kisaamaan. Koska rutiini ja varmuus puuttuu, luo tämä epäonnistumiselle hyvät puitteet.
-Liian nopeasti alkanut vaatimaan. Vaatiminen vasta kun on jo se varmuus ja itsevarmuus.

Liikkeet tulevat kyllä kunton kun saadaan liikkeisiin tulot, liikkeiden aloitukset ja liikkeiden välit + palkkaaminen kuntoon.

Voitais palailla taakseppäin osittain ja uusien kivojen juttujen lisäksi koota uudelleen vanhoja liikkeitä.

5 kommenttia:

 1. Nää sun pohdinnat on ihania :D

  Rallytokoa koittaneena, se ei oo niin helppoa. Pitää osata lukea kylttejä ja tokokoiran kanssa se oli niiiiiinn vaikeeta. Agilityssä pääsee helpommalla. Tai no, koirasta riippuen.

  Tai sitten mun ja mun koiran aivot eivät riittäneet siihen :D

  VastaaPoista
 2. Loisto kirjoitus, kovasti oli tuttuja huomioita! :D
  Mukava blogi muutenkin, näin blogisurffailujen kautta tänne päätyneenä, voin todeta.

  VastaaPoista
 3. Olet mainio. Sun kirjoitukset on usein niin totta, ja samalla viihdyttäviä ;D

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä :D Samassa suossa rämpineenä huomaan tehneeni juuri noita ei-listalla olevia. Eikun kaivamaan tokointoa takaisin!

  VastaaPoista
 5. "Tokoon kuuluu oleellisena osana the Paska Fiilis."
  -Olen asiasta niin samaa mieltä. :D Mutta siihen pitää vaan osata asennoitua, että se on semmosta eikä ottaa sitä fiilistä niin vakavasti..

  VastaaPoista