lauantai 23. toukokuuta 2009

Toko koulutuspäivä


Heinolassa toko luennolla ja koulutuspäivässä Mintun kanssa. (ite järjestin, vähänkö ylppis)


Ensin kuuntelimme intensiivisen 2 tunnin mittaisen luennon
muutama yksittäinen asia mitä mun tulee muistaa:
-kaikki lähtee motivaatiosta
-täytyy olla suunnitelma
-asettaa realistiset tavoitteet

Koulutuksessa meidät jaettiin kahteen ryhmään. Mun ryhmä oli ensin Virvellä.

Ruutu. Ensin laitettiin namialusta ruutuun ja lähetettiin Minttu kaukaa sinne. Minttu kaarsi pikkuisen matkalla. Otettiin sama uudestaan. Toisella kertaa Minttu meni jo suoraviivaisemmin.

Asteltiin lähemmäs ruutua ja keskityttiin enemmän siihen, että mitä koiran toivotaan tekevän ruudussa. Minttu jätettiin noin 5 metrin päähän istumaan. Minä menin ruudun takaosaan, levitin hiukan käsiäni ja sanoin että tässä tämä ruutu on ja sen sellaista diipadaapaa. Ei siis mitään kauheaa hetsaamista, eikä maan taputtelua. Sitten menin koiran luo ja välittömästi lähetin sen ruutuun. Minä sanoin kehusanan tai pysähtymiskäskyn heti kun Minttu ylitti ruudun etulinjan. Pallo/lelu/lihapulla piti olla heitettynä tasan samalla hetkellä kun kehusana/pysäytyskäsky oli.

Namialustalla saadaan Minttu juoksemaan kovaa ja suoraviivaisesti ruutuun. Lähitreenillä saadaan se toimimaan ruudussa, vaikka namialustaa ei siellä olekkaan. Maan taputtelut ja sen sellaiset jätettiin pois, sillä ongelmana on ollut tyhjässä ruudussa haahuilu ja namin etsiminen.
Seuraaminen. Minttu teki diipadaapa seuraamisen, kohtuu mukavasti tuli lähimailla ja löysästi kontaktissa. Hiipui kovasti loppua kohden.

Ohjeena tehdä ”perusasentojumppaa” eli namin kanssa aske-perusasento-palkka-pari askelta-perusasento-palkka-askel-perusasento-palkka-4askelta-perusasento-palkka. Eli ihan perusteisiin palattiin. Koiran pitäisi tuntea olonsa hyväksi vaikka onkin tiiviisti lähellä.

Myöhemmin seurauskaavio tulee miettiä etukäteen, samoin kuin palkkauskohdat. Esimerkiksi L muotoinen seuraaminen, jossa heti täyskäännöksen jälkeen palkka. Suunnitelmallisuutta.

Jos koira hiipuu hiipuu vaan seuraamisessa, niin mieluummin otetaan vaikka askel sivuun. Pyydetään koira uudestaan perusasentoon ja lähdetään siitä vaikka 2:n askeleen mittainen onnistunut suoritus, mistä sen palkan saa. Sinnepäin suorituksista ei palkkaa.
Otettiin ryhmäpaikallamakuu. Minttu toimi hyvin ja hienosti. Omasta mielestäni pitää alkaa puuttua sen hienoiseen levottomuuteen ja pään pyörittämiseen. Luennolla saatiin hyvä vinkki. Pitää harjoitella ylipitkää paikallamakuuta. Jos koira osaa treeneissä olla 15 minuuttia paikallamakuussa, kokeen ajat ovat naurettavan lyhyitä ja helppoja.


Paikallamakuun jälkeen vaihdettiin ryhmä Riitan oppiin.

Tunnari. Palataan yhden piilotukseen. Otetaan yhden hajustetun piilottamista metsässä, nurmella jne. Paljon, valtavasti ja runsaasti. Kentälle voi joka treenin aikana laittaa keon hajuttomia kapuloita. Sen funktio on vain olla läsnä. Ihan kuin kentällä on ruutuja, merkkejä ja sensellaisia, niiden luo ei tarvitse aina mennä. Opetetaan koira siihen että kasa on olemassa ja siitä ei tarvitse välittää.
 Kun yhden kapulan piilotus siirretään treenikentän laidalle, aletaan kasaa tuomaan lähemmäs yhden piilotusta. Kun koira osaa jo ihan varmasti käyttää nenäänsä, jatketaan asiassa eteenpäin.

Luennolla neuvottiin että koiran tulisi jaksaa etsiä 20-30 hajuttoman kapulan joukosta se hajustettu. Silloin sen keskittyminen alkaa olla hyvällä tasolla.

kaukokäskyt Minttu tekee kaukokäskyt kuulemma hyvän näköisillä asentomuutoksilla. Mehän olemme siinä vaiheessa kun vasta harjoittelemme namin kanssa liikeratoja. Ohjeeksi sain laittaa namin vasempaan käteen, kun oikealla ohjeistan Minttua liikkeissä. Tähän asti nami on ollut ohjaavassa kädessä. Pikkuhiljaa palkkausta muunnellaan, sen saa jommalta kummalta sivulta, vasemmasta tai oikeasta kädestä, takapalkkana tai avustajalta. Tavoitteena päästä hieman kauemmas koirasta, ilman että paketti särkyy.

kuvat maliraat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti