sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Keskisuomen Bernien PK leirillä Hiidenhelmessä

Pe tottis


Mentiin hiekkakentälle. Urpo kiehui, riehui ja oli energiaa täynnä. Normaali tärinäjäppinen. Odottaminen on niin kovin tuskaista. Tehtiin kaikkea pientä. Paikallamakuita, kontaktin hakemista perusasennossa, maahanmenoja, seuraamispätkää.. siis odotellessa omaa vuoroa.


 


Eteenlähetys. Palkkana vinkuva tennispallo. Ensin vein pallon itse. Urpo lähti kuin tykin suusta meni pallolle ja juoksi onnellisena pallo suussa pitkin kenttää. Hieno suoritus.
Toiseksi tehtiin sama uudestaan, tällä kertaa vain ohjaaja vei pallon. Urpo lähti taas ammuksena ja napsaisi pallon suuhunsa. Urpo koukkaa pallon takaa ja takasintullessa nappaa pallon suuhunsa. Se ei näe palloa enennkuin just kohdalla, sitten sille tuleekin kiire palata ja napata pallo-pallo. Puhe nyt 2 metrin ylityksestä.


Lopuksi ohjaaja vei pallon ja piilotti sen näkyvistä. Tähän loistava eteenmeno ja pallokin löytyi kohdalla.


 


Estehyppy. Ideana oli tehdä hyppäämisestä hauskaa. Urpon kohdalla piti myös ottaa huomioon keskittyminen. Laitettiin noin 50 cm korkea hyppy. Urpo sai apuohjaajan heittämän lelun kun hyppäsi yli. Korotettiin noin 80 cm asti. Sitten madallettiin takaisinpäin ja koitettiin houkutella Urpo tuomaan se lelu takaisin minulle hyppäämällä lelu suussa esteen yli. Jos mulla oli vaihtopalkka lelu näkyvissä, Urpo tiputti entisen pois suustaan ja tuli kiireellä hutiloiden yli. Jos palkka oli treeniliivin taskussa, onnistui narulelun kanssa esteen yli hyppääminen. (noin 60cm korkea hyppy)


 


Vinoesteenä mentiin kertaalleen agilityn A. Kuulemma kontaktien ottamisesta on hyötyä myös PK puolella. Koira ei opi että pitää tehdä pari isoa loikkaa, jotta sen yli pääsee.


 


la metsäjälki


1 jälki. Noin 50metriä. Joka askeleella nakinpala. Alusta mättäitä ja hankalakulkuista kumparetta. Mäntymetsä.  Olisko vanhetettu noin puol tuntia.


Urpo aloitti hyvin, maistoi urheasti nameja ja alkoi hieroa kuonoaan. Tunki kuonoa turpeeseen ja mulkoili mua. Nakeissa oli muurahaisia. Koitti kahdesti syödä, teki samat kuononhinkkaus toimet ja mulkaisi mua syyttävästi. Sitten se meni jäljen, eikä ottanut yhtään nakinpalaa suuhunsa. Lopussa ollut keppi ei kiinnostanut sitä ollenkaan. Se oli vähän kumma juttu. 


-aika katastrofi, mutta kompuroiden loppuun asti.


 


2 jälki. Noin 50 metriä. Joka askeleella natural menu nappulaa. Alusta oikein kosteaa sammalta.


Urpo otti hajun hyvin ja otti melkein joka askeleelta namin syöden hyvällä halulla. Keskittyi täysin ja meni rauhallisesti nenä maassa syödessäänkin. Yksi hankala kohta mentiin helposti:Puun ja kumpareen välistä, missä pystyi astumaan vain puun juurille. Lopussa palkkana kissanruokaa. Avasin sille pussin ja laitoin sen sammalelle. Urpo nuoli sammalenkin puhtaaksi.


-onnistunut kokemus


 


su peltojälki


1jälki. noin 50 metriä. Myötätuuli. Joka askeleella natural menu nappulaa. Alusta ruohikkoinen (noin 10cm pitkää)


Urpo halusi pissata alkutolppaan. Namit eivät maistuneet. Se kierähti takapuoli edelle ja peruutti mun jalkojen edestä.  Sitten se koitti mennä maahan ja kiepauttaa ympäri selän kautta. Sijaistoimintoja siis runsaasti. Komennosta uudelleen jäljelle. Nyt jäljesti 2 metriä hyvin, sitten taas pelleilyä. Loppu 10 metriä meni ihmetellen kaukana näkyvän bernin vaarallisuutta. Vbälillä vilkaistiin maata ja edettiin vahingossa loppuun asti.
-aika katastrofi. 2metriä meni hyvin.


 


2jälki. noin 30metriä, nameina nakit. vanhennettiin tunti. Pellon omistajan koira kävi tyhjentämässä namit pois jäljeltä.  Jäljellä 3 nakkia ja loppupalkka pussissaan.


Urpo nappasi jäljen jo ennen tolppaa, jatkoi siitä varmasti ohi. Huomasi namin ja epäili sitä. En ole varma että hylkäsikö sen, vai söikö pois. Jatkoi jäljestämistä. Noin 10 metrin kohdalal käväisi maassa, sitten taas jatkoi koko jäljen loppuun. Muita nakkeja se ei syönyt. Lopussa kissanruokapussi.


-Sotketuksi ja putsatuksi jäljeksi Urpo toimi uskomattoman hyvin.yleisiä juttuja:


Kulmat kannattaa opettaa pellolla. Ensin loivia mutkia, lopuksi kävellen tehty 90 asteen käännös. Ei ihan tampattua kulmaa, sellaisia ei ole kokeessakaan.


Pellolla voi harjoitella myös janalle lähetyksiä. Jäljelle palkat sopivin välein. Sille lähetys ”viuhkamaisesti” enemmän tai vähemmän isosta kulmasta. 


 


------------------\---------------palkka -------------------/--------------------palkka


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti