keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Kepit -pennet aksaa osa 2

KEPIT

Suorille kepeille ei kasvavaa pentua viedä. Sen etuosa on suurella rasituksella. Emme halua pennuille myöskään väärää tyyliä tai hidasta pujottelua. Nopeassa pujottelussa paikat rasittuvat. Hitaasti ja varovasti tehden ei saavuteta yhtään sellaista suoritusta kuin jatkossa halutaan. Kasvavalle pennulle kepit ovat joka kerta uusi este, sillä pentu kasvaa sellaista vauhtia. Tällöin ei ole hyötyäkään hinkata keppejä ennen vuoden ikää. Pentu kun joutuu aina opettelemaan uudestaan ja uudestaan rytmin ja tyylin mennä kepeillä.

Tyyliesimerkit pujottelusta:

Tasatassua tekniikalla pujottelu kuvana 












Kahdella jalalla puolelta toiselle. Koiran kaikki energia suntautuu eteenpäin menemiseen. Se ei pompi liikaa sivulta toiselle tai ylöspäin. 
Tähän tekniikkaan kykenee vain aikuinen koira. 

Kepeillä uimisesta kuvaesimerkki








Toinen hyvä ja nopea tyyli on yksi tassu edellä meneminen. Siinä koira ns "ui" kepit. Eli työntää seuraavaan ja seuraavaan väliin yhden tassun kerrallaan. Tyyliä voi yrittää opettaa, mutta koira lopulta itse tietää mikä sille on nopein ja paras tekniikka. Pennun kanssa tähän ei pystytä, sillä se ei yllä välistä toiseen harppomaan. Toisaalta jokainen voi itse katsoa lavan asentoa, lavan anatomiaa, koiran vauhtia ja sitä että kepit eivät taivu/jousta yhtään. Niin kannattaako sille keskenkasvuiselle tehdä tätä? Aikuinen hallitsee kroppansa, eikä sillä ole enää heikompia kasvukohtia.


Tällä videolla löytyy molempia tekniikoita. Videolinkki.




Mitä pennulle sitten voi tehdä kepeillä?

Esimerkiksi voit opettaa sisäänmenokulmat porttitekniikalla tai hyvin avoimella kujalla.

PORTTITEKNIIKALLA SISÄÄNMENOT
Opetetaan pentu menemään kahden pystyn kepin välistä suoraan. Tästä löytyy lisää tietoa kun googlella hakee "2x2 weave pole training" 
Tässä opetusvaiheessa pidetään portit vielä avoimina ja keskitytään ensimmäisen keppivälin hakemiseen vaikka lähetyskulma olisi mikä.


LEVEÄT KUJAKEPIT
Leveällä kujalla voi opettaa pennulle eri lähetyskulmat ja vahvistaa vauhtia ja hauskuutta. 
Samalla pitää jo harjoitella sitä että ohjaajan asemointi vaihtuu. Ohjaaja menee edellä, jättäytyy taakse, irtoaa sivusuunnassa ja pentu juoksee kujan läpi kohteelle. 



YHDISTELMÄ KUJIA JA VERKKOJA
Kujakepit + avuksi verkot. Pennun kanssa voi varmistaa kujassa pysymisen sillä että verkottaa kujan reunat. 
Edelleen kuja on vähintään 30-40cm auki. Tämä auttaa lähinnä ohjaajaa luottaamaan koiraansa että se pysyy kepeillä ja ohjaaja voi varmemmin tehdä erilaista sijoittumista. 


 

Vähintään vuoden vanhan koiran kanssa:

Verkotetun kujan kanssa voi päättää vasta myöhemmin että miten esteen suorituksen opettamista jatketaan.


1) Joko Verkkokepeillä


2) tai voidaan tehdä ihan pelkillä kujilla ja poistaa verkot pian.


3) Kujilla joissa jotkut käyttävät sisäänmenoissa ja keppien lopussa apuna ohjureita. Ohjurit ovat läpinäkyvät muovi/pleksi soirot, jotka napsautetaan keppeihin noin koiran lavan korkeudelle.



KEPPIENOPETUSTEKNIIKAT (täydennän tekniikoista esittelyt myöhemmin)

Kujakepit

2x2 portti tekniikka

Verkkokepit

Vinokepit

Kädellä vieminen "virkaten"

Ohjurit

Edellä mainittujen yhdistelmiä. Kuten kujakepit joissa on verkot.

(kuja kavennetaan pikkuhiljaa suoraksi ja sen jälkeen aletaan häivyttää verkkoja satunnaisesti keskeltä alkaen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti