torstai 14. helmikuuta 2013

Antaa pentujen olla pentuja-pennet aksaa osa1

Pentuagility ei ole sama kuin oikeaa agilitya pennuilla. 

Huomasin että aiheesta olisi mulla vaikka ja kuinka paljon kerrottavaa.
Aloitan siis kevyesti ja syvennän jokaista osa-aluetta myöhemmin. Laitan postausten tägiksi "pennet aksaa" joten sillä hakusanalla saa myöhemmin löydettyä kaikki aiheeseen liittyvät asiat. Todennäköisesti täydennän tätä ensimmäistä postausta vielä useat kerrat.
----------------------------------

Tässä mun periaatteita pähkinänkuoressa.

-Pentu on pentu ja se saa olla sellainen pitkään. Alle vuosikas on ihan vauvva ja tekee sen tason juttuja.
-Hyvä perusta tehdään pääasiassa kotona, yksittäisillä esteillä ja muutaman esteen yhdistelmillä.
-Alle vuosikas ei hypi kuin ponnareita. Eli halkaistuja viemäriputken puolikkaita.
Ellei näitä ole rima nostetaan toisesta päästä alimpaan kannakkeeseen ja toisesta päästä maahan. Älä juoksuta pentua maassa makaavan riman päältä. Siinä on liukastumisen ja lihasten reväyttämisen vaara.

-Alle vuosikas ei suorita kertaakaan
Kokonaista puomia
A estettä
kokonaista keinua
suoria keppejä

Näillä esteillä voi loukkaantua ihan liian helposti. Kontaktiesteitä ei myöskään ole syytä tehdä, ennenkuin osataan 2 on 2 off tekniikan perusteet täydellisesti.

Pentu opettelee
flatwork -eri ohjaukset ilman esteitä. Oppii kiertämään tötteröitä/siivekkeitä/esineitä ja irtoamaan ohjaajasta/lukemaan ohjaajan ohjausta ja rintamasuuntaa.
leveiden kujakeppien läpi juoksemisen - Leveällä kujalla voi opettaa pennulle eri lähetyskulmat ja vahvistaa vauhtia ja hauskuutta.
Samalla pitää jo harjoitella sitä että ohjaajan asemointi vaihtuu. Ohjaaja menee edellä, jättäytyy taakse, irtoaa sivusuunnassa ja pentu juoksee kujan läpi kohteelle.
2 on 2 off kontaktiasento.- opetellaan ilman estettä erillisellä laatikolla. Koira oppii hakeutumaan oikeaan asentoon ja sille kontaktiesteiden pääasiallinen tarkoitus on hakeutua lopussa oikeaan kohtaan, ja sinnehän hakeudutaan nopeasti ja varmasti.
Ylösmenokontakteja en erikseen opeta, ne tulevat yleensä luonnostaan. Vain satunnaisille yksilöille tämä pitää opettaa erikseen.
Bang game korkeus 2cm- Kun pentu osaa 2 on 2 off asennon, vien sen keinun alastulolle. Siivekkeellä tuen ylösmenon niin ettei se pääse laskeutumaan. Saan siis kontaktipinnan joka heilahtaa 1-2cm kun pentu hakeutuu siihen päälle. Pentu hakeutuu tähän kontaktipinnan vierestä, se ei suorita esteestä muuta kuin konatktin. Bang gamen alkuopetuksen tarkoitus on totuttaa pentu liikkuvaan pintaan ja pitää se hauskana. Bang game opetetaan loppuun vasta vuoden vanhalle koiralle, sillä siinä etuosa ottaa myöhemmin tärähdyksiä vastaan.
Irtorengas - irtonainen moponrengas tms. Pentu opettelee juoksemaan sen läpi ruokakipolle/lelulle. rengas pidetään maassa. tavoitteena opettaa koiralle hahmottamaan pyöreä muoto.
Putket- putket on vaivaton ja helppo opettaa, niissä pentu ei pääse itseään loukkaamaan, mutta pääsee jo irtoamaan ja kokemaan vauhdin hurmaa.
Pussi- kunhan on avustaja joka varmistaa ettei pentu pääse sotkeutumaan kankaaseen ja että pussin edessä on aina suorassa lelu/target ettei pentu opi kääntymään kohden ohjaajaa ja aiheuta itselleen vaaratilannetta.
Irtoaminen- namikupille, targetille, lelulle.
Lähdössä odottaminen ryhdikkäänä- yksi käskysana, ei hokemista ja hiippailua. Ihan tokotyyliin mustavalkoisesti. istutaan kauniisti niin saa palkan, jos varastetaan/lähdetään litomaan/mennään maahan/istutaan rönöttäen korppikotkana.. asia korjataan.


1 kommentti: