perjantai 11. helmikuuta 2011

Ninnin toko ohjeita



Minttu rokkas ruudun kanssa. Sille se paikka ruudussa ei ole millään tavalla selvä. Se myös odottaa multa ohjeita, eikä käytä omaa päätään. Myös minä olen vaikeuttanut sen toimia ruudussa. Onhan sen hemmetin hankala juosta suoraviivaisesti, pysähtyä oikeaaikaisesti oikeaan paikkaan ja käskystä mennä maahan. sitten kun se saa palkan tästä.. varsinkin vähän sinneppäin tehtynä, ni mitä meillä on? Koira joka ei osaa ruutua.

Nina Nerg-Toivolan oppeja yritetty kaivaa pääni sisältä.

Paikan hakeminen ruudussa:

1.      1.  Vie lelu koiran kanssa, palaa äkkiä takasin 2 metrin päähän ruudusta. Kontaktin jälkeen ”Ruutuun” ja huiskaus kädellä. Kun se nappaa lelun, kehu ja ryntäys ruutuun leikkimään lelulla.




2.       2. Jätä koira istumaan/seisomaan 2 metrin päähän ruudusta. Vie lelu ruutuun. Palaa koiran vierelle. Kontaktin jälkeen ”Ruutuun” ja huiskaus kädellä. Kun se nappaa lelun, kehu ja ryntäys ruutuun leikkimään lelulla.




3.       3.a  Mintulle ei tätä (Jätä koira istumaan/seisomaan 2 metriä ruudusta, käy taputtamassa ruudussa maata ja sano ”ruutu, hyvä ruutu, tässä ruutu” tms. Palaa koiran vierelle. Kontaktin jälkeen ”Ruutuun” ja huiskaus kädellä. Kun se nappaa lelun, kehu ja ryntäys ruutuun leikkimään lelulla.)




4.      3.b  Satunnaisesti ohjelmaan/ (herkästi ääntelevälle koiralle: Jätä koira istumaan/seisomaan 2 metriä ruudusta, kävele oikeaan kohtaan ruutuun. Kutsu koira ”ruutuun” sanalla kädessä olevalle lelulle/namille. Käytä vastakkaista kättä ja lopussa käännä koira seisomaan tulosuuntaan päin. Kehu ja palkkaus. )




5.     4.   Jätä koira seisomaan/istumaan. Kontaktin jälkeen ”Ruutuun” ja huiskaus kädellä. Kun se etenee oikeaan kohtaan, kehu ja heitä lelupalkka. Ryntää leikkimään lelulla. Jos ei etene määrätietoisesti 2 metrin päästä, mene metrin päähän. Niin että koira onnistuu.

 

palkka voi myös satunnaisesti tulla sivusta toiselta ihmiseltä tai joku toinen ihminen vie lelun ruutuun koiran näkemättä.



Samalla treenikerralla mentiin kaikki portaat. Koiralle homma pysyi mielekkäänä ja jokainen harjoitus vahvisti juuri tehtyä, mutta oli silti niin erilainen että koiralla oli päänvaivaa. Jos koira ei osaa, palaa edelliseen ja helpompaan portaaseen.

Mintulle ei taputtelemista, sillä se jumittuu siihen toimintamalliin ja odottaa aina että sille kerrotaan et mihin kuuluu juosta. Se ei siis itse käytä päätään.





Suoraa ja kovaa ruutuun meneminen:



Ensin viedään lelu koiran kanssa, sitten juostaan kauas ruudusta. Käännöksen jälkeen kontakti (ei välttämättä perusasentoja, vie huomiota pois itse asiasta) sitten heti käsky ruutuun ja huiskaus kädellä. Kehu vasta kun koira on palkalla. Ryntää itte ruutuun vasta kun koira on siellä käynyt, jos se tulee vastaan  niin juokset vaan ruutuun oikealle paikalle leikkimään koiran kanssa.



Sit voi tehdä lelun viemisen, joko itte tai joku muu vie sen. sit loppuun samalla kaavalla. Ideana itsenäinen, suoraviivainen ja kovavauhtinen eteneminen ruutuun.

Tähän ei tyhjää ruutua.



Loppuosa ruudusta:



Kun koiralle on tehty paikkatreeniä ruudussa, jätetään se seisomaan siihen ruudun paikalle. Ohjaaja juoksee pois ruudun luota, kääntyy ja käskee koiran maahan. Paluu kävellen ja koiralle palkka.



Sit esim koira laitetaan maahan ruutuun. Juostaan alkupaikalle, kävellään osa kaaviosta ja palkataan koira menemällä sen luokse.

Sit kävellään koko kaavio siihen luoksetulon kutsumiskohtaan asti, käännytään koiraa kohden ja kävellään palkkaamaan se. Näin rakennetaan varma ja rauhallinen ruudussa pysyminen.



Luokse kutsumisia harvoin, jos silloinkaan.





Tunnari:

sisällä. Yksi oman hajuinen kapula. Piilotetaan se esim maton reunan alle. ei näkyviin, mutta saataville. Tehdään yhden piilotusta.



Jossain vaiheessa lisätään huoneen toiselle puolelle hajuton kapula täysin näkyville ja piilotetaan edelleen omaa. Siten että se on kokonaan piilossa. Hajuton lähestyy pikkuhiljaa.



Hajuton palautetaan toiselle puolelle huonetta. Omasta hajustetusta kapulasta laitetaan esiin ½ cm . Pikkuhiljaa saadaan oma siirrettyä enemmän näkyville. Myös hajutonta siirretään lähemmäs.



Hajuttomaan kajoamisesta ei kielletä. Turha hösellys kitketään mieluummin rajaamalla tilaa. Viedään kapula piiloon tyhjään eteiseen tms, missä koira ei pääse villinä pomppimaan, vaan sen täytyy keskittyä.



Ei saa ahnehtia, pitää olla kärsivällinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti