sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Otappa iisisti, Sari Kärnä koulutti jälleen

Viime keralla Sari korjas mm kaikki mein ongelmat, joten odotukset oli melkoisen korkeella jälleen.
Ei tarvinnu pettyä. Kaikki keiden kanssa puhuin, oli ihan ratketa liitoksistaan kun ne oli sen verta tohkeissaan et kouluttaja on hyvä.

Neuvot oli loogisia ja perustuu useimmiten aina siihen että koira itte tajuaa kunnolla mitä se on tekemässä.

Ensin ohjattua noutoa. Hommaahan Mehmet ei osaa, mutta se tekee sen kaltaista jos valmistelee oikein. Haluan sen kuitenkin oikeasti tietävän mitä se tekee, jotta se voi tehdä superhyvin.

avuksi otettiin kosketusalustat. Mehmethän on tähän asti tehnyt kosketusalustaa ainoastaan ruudussa ja siihen opeteltaessa muualla.
Oli siis tajunnanräjäyttävää että suunnat opetetaan viemällä koira merkille. ja antamalla lupa mennä ohjatun suunnan kosketusalustalle. Kävin palkkaamassa alustalle seisovan memen, jotta kosketusalustan idea ei katoa.

ensin yksi lätkä yhdessä suunnassa samalla tasolla noin 5metrin päässä.  siitä sitten syvennetään lätkän sijaintia. halutaan kuitenkin hyvät kaaret ulospäin.

Siitä sitten voidan oman maun mukaan pidentää oman ja merkille viedyn koiran etäisyyttä toisistamme.. tai syventää lätkät oikeille paikoilleen ja olla itse lähellä koiraa auttamassa.

sitten kun esitellään että suuntia on kaksi, joista voidaan vaan mennä siihen suuntaan minne neuvotaan, eikä aina välttis sinne vaan mihin just on lätkä viety, tai missä se tietää lätkän olevan.
.... joo siis. esim. vie vasemmalle lätkä ja samantien oikealle lätkä. tee 2-3 toistoa oikeaa lätkää. sit appari ottaa oikean lätkän pois ja itte ohjaankin koiran seuraavaksi vasemmalle. jos koira ei mene pyydettyyn suuntaan, se ei löydä väärästä suunnasta mitään millä palkkita itsensä. se ei kykene epäonnistumaan. sen voi vaan höpö höpsötellä takaisin ja yrittää uudestaan. Toki jos se heti menee oikein, niin sieltähän se lätkä löytyy.

kun kaksi lätkää sujuu. (myös se että se menee väärälle lätkälle ja kokee "stop" käskyn vaan iloisena väliaikatehtävänä. ) lisätään kolmas lätkä. Lätkien kanssa myös luodaan se merkille meno hyväksi. kapulat kun helposti kuumentaa koiraa ja laittaa sen ajtukset kapuloihin jo siinä kun se menee kohden merkkiä. silloin merkki usein lipsuu.

----
sit korjattiin ruutuunmenoissa viimeaikoina (2 treenissä) ollut vääränlainen sisäänmeno ja väärän paikan hakeminne.
Läheltä näytettiin että siellä on lätkä ja mentiin kaus lähettämään. kolme toistoa lätkälle kaukaa. eka näytettynä. kaksi normaalisti.. ja sisäänmeno alkoi sujua taas. ekalla meinas hakea ensin väärään paikkaan, mutta lätkä auttoi sne onnistumaan. Vika toisto viel tyhjään ruutuun.
--------

Toka kierroksella keskusteltiin Mehmetin kaukoista.
Olen opettanut sille ainoastaan istu-maahna-istu vaihdot ja ne sujuu napakan nopeasti ja melkein pompaten.
Kädellä näytettynä seisomaannousu on ku pieksettyä koiraa koittais jaloilleen saada. Takajalat pysyy paikoillaan, mutta koiran ryhti on yks lysmykyyry. Ilme ja tekniikka ei ole mitä haluaisin. Tahdon sille napakat ja nopeat kerralla oikeaan asentoon napsahtavat liikkeet.

ratkaisuksi. käsikosketuksen tai kosketuskepin opettaminen. sen jälkeen kiva leikki, jossa se saa pompata käteen ylöspäin. tai muutoin reippaasti nokkaisten lähestyä kättä. Sittä targetilla ohjaten sen sitten saakin tekemään vaihtoja iloisen reippaalla mielellä.

Toki takajalkojen opettaminen pysymään kohteen päällä auttaa tätä. Monta osa-aluetta siis opetettavana. ensin takaosan tiedostaminen ja nenäkosketuksesta hauskan tekeminen. sen jälkeen itse liikkeiden tekeminen. Tästä tulee kivaaaaa...

------
noutoa katsottiin. perus noudossa sen poimiminen on huonoa. se saattaa pelata ja ottaa huonosti. ihan vaan matalan maavaran vuoksi. jos takana oli joku kohde, se hidasti ja mulkoili kohdetta. läheltä nostot ei olleet sen parempia. takaisintulo niin että joku antoi kapulan oli, aika kiva. Toki siinä kierrettiin se kapulan maavara ongelma.

Ihan lopuksi sit keskusteöltiin että kun se menee voittajaluokkaan seuraavaksi, niin se matala puinen kapula on ainostaan hyppynoudossa. EVL:ssä kaikki noudot on korkeelaippasilla kapuloilla. Eli ei kannata tehdä kärpäsestä härkästä. Ajatteleminen on sallittua ja jopa toivottavaa.

-------
temppuradoista puhuttiin sen verran että Mehmetin kanssa ne ei palvele tarkoitusta. se ainoastaan ahdistuu niistä, jos mun ja sen visio tekemisestä eroaa. eikä me haluta mein väliseen yhteistyöhön iskeä kiiloja. Jos se tekee muutenkin ne liikeet hyvin, niin miksi temppuratoja mehmetille. Vähän niinkuin sille ei sovi kovin hyvin häiriötreenitkään, kun se ylisuorittaa ja sulkee mm ihan kaiken pois. myös minut. Eikä tee virheitä eikä mene muiden lankaan. tosin häiriöharkat saa sen huomioimaan mm kaiken. ihan jotta se voi aktiivisesti olla välittämättä niistä asioista. Mehmetin ihan oma erikoisuus.

3 kommenttia:

 1. Minusta Gimmallakaan temppuradat ei ole toimivia. Ne saa sillä taas ääntä aikaiseksi ja muutenkin kun se on aika yksinkertainen.. Temputellaan siis muissa yhteyksissä. :)

  ps. tulehan moikkaamaan jos messariin eksyt. :)

  VastaaPoista
 2. Oon messarissa kaikkina kolmena päivänä. Ja ihme kyllä vain yhden koiran kanssa. Enköhän mä ehdi tuttujakin bongailla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! :D Yritän pitää silmäni avoimina..mikä on minulta aika hankalaa ajoittain.. :P

   Poista