keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Agiliti-ti-li-tiä äly eläimelläMaanantai illan agility. Näyttää haastavalta, mutta lopulta oli oikein Ilonalle sopiva rata.


Jätin Ilonan vasemmalla alanurkassa olevan aidan taakse. Menin itse kohtaan A. Olin selin Ilonaan ja katsoin olkapääni yli. Ensimmäinen ”aita” käsky tuli käsi koukussa, toiselle aidalle ohjatessa ojensin käden suoraksi. Kun toinen aita oli hypätty, käännyin jo kohden neljättä aitaa. Kasvot Ilonaa kohden. Ilona alkoi kääntää kroppaansa jo ennen 3 hyppyä ja tuli sen jälkeen helpommin 4 esteen lähelle. Twistin tapaisella heitin koiran esteen takaakierrolle ja peruutin B kohdan kuvion mukaan pois koiran reitiltä. Viskasin kohden putken suuta ja menin pari askelta kohtaan C. Otin Ilonan vastaan peruuttamalla ja oikealla kädellä ohjasin hyppäämään esteen minun puoleltani ja kääntymään taas luokseni siivekkeen takaa. Sitten Ilona olikin jo sopivasti valmis uuteen takaakiertoon aidalla 6 (kohta D) E kohdassa huusin eteen ja Ilona viiletti loppusuoran avustajan luo.


Ilman avustajaa Ilona yritti karata loppupalkalle. Ennen kuin minut neuvottiin ottamaan Ilona kohdasta A radan alkuun.. meni Ilonalla kolmos ja neloshyppyjen välissä oleva käännös liian pitkäksi. Ilman B kohdan peruuttelua aidan toiselle laidalle, Ilona ei meinannut irrota putkeen. Ilman avustajaa ja loppupalkkaa suoralla, Ilona kääntyi joka esteen jälkeen katselemaan minua ja varmistamaan että JOKO SAA PALKKAA?Kun kaikki pikkuvirheet korjattiin ja pakotettiin ohjaajakin liikkumaan edes minimaalisesti.. liikkui koirakin kuin rasvattu salama.


 


Toka harkka otettiin pilkottuna. Puomia hinkattiin 20 kertaa… ainakin. Ylösmenokontaktin ottaa nätisti, jos tulee puomille suorassa linjassa. Alasmenolla yritin saada sen pysähtymään seisomaan ”stoo” käskyllä. Itsepintaisesti Ilona istahti ja melkein tipautti persiinsä pois puomilta/venkslahti koko alasmenolla pysähtymisen ohi kuin ankerias. Revin harmaita hiuksia päästäni ja koitin saada kopallista kirppuja seisomaan rauhallisesti puomin päässä 2 on 2 off asennossa. Ei se onnistunut yhtään. Kun valitin aiheesta ohjaajalle, hää valaisi mua. Vaikka mun aivot on nolla moodissa niin onneksi kaikilla ei ole. Kuulemma voin antaa koiralle siinä ”istu” käskynkin, ihan mikä on luonnollisinta. Kunhan koira vaan pysähtyy ja suorittaa kontaktin. Kokeiltiin vielä kertaalleen ja ”istu” käskyllä Ilona heitti sata lasissa perseen penkkiin ja jäi hievahtamatta odottamaan palkkausta. Että todennäköisesti se siitä kontakti ongelmasta… vai sanoisinko taas yhdestä ohjaus ongelmasta.


Puoli 1 sujui loistavasti. Puoli 2 takkusi. Ilona tuli aitojen välistä kyllä, mutta ei enää mahtunutkaan ponnistamaan toiselle aidalle. Mä ryysin liiaksi eteen, enkä vetänyt Ilonaa riittävän pitkälle puomin suuntaan, jotta sillä olisi ollut tilaa hypätä toka aita.


Kepit otettiin omana treeninään. Vetäjä palkkaamaan loppuun. Ilonalle ei ohjureita ja kepeille lähetys ihan keppien alun tuntumasta. Kolme-5 ekaa kertaa ilona meni rattaat kireenä ja lopetti kepit kesken. Sitten sille muistui mieleen että palkkaa ei saa, jos ei suorita oikein. Siitä alkoi taas oikeaoppinen puikkaus. Yksi oman ryhmäni tyypeistä tuli keppien vasemmalel puolelle kävelemään Ilonan vieressä. Hää suorastaan prässäsi Ilonaa kepeillä eteenpäin.. JA SE TOIMI! Ilona kiihdytti vielä hieman lisää (samoin jouduin tekemään minä) Tälläisellä treenillä Ilonalta loppuu kaikki kepeillä sivuttais pomppiminen ja se saadaan super nopeaksi kepeillä. Ei voi muuta tehdä kuin olla tyytyväinen runsaasta kehityksestä mitä me ollaan Ilonan kanssa tehty.


Treenin 2 voi tehdä myös pelkillä takaa kierroilla. Sitä ei ilpan kanssa enää ehditty tekemään.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti