maanantai 28. huhtikuuta 2008

3. kerta jälellä Urpo ihanainen



3 uutta janaa ajettu. kävin talsimassa kolme jälkeä. Ekan jäljen lopetuksesta vanhensin jälkiä 20 minsaa. Siitä seuraavat ehti vanheta sen aikaa kun meikät jäljesti edellisiä kiirettä pitämättä. Eli 20-30 minuuttia.
Ekalla jäljellä Urpo muisti välittömästi että mikä on juju. Nenä maahan ja oikea suunta. Kepin paikan se merkkasi,mutta hetki meni hahmottaa keppi siltä tallatulta alueelta. Kovasti oli poika innoissaan.

Toinen lähti hyvin, pikkuisen hämmentyi 2 metriä ennen kapulaa, kuopaisi tassulla maahan ja löysi lahopuuta. Ohjasin sitä hieman eteenpäin astumalla löydöksen päälle. Sitten Urpo sattuikin oikealle kepille. Yhessä riehuttiin ku mielenköyhät.

Kolmas meni hyvällä imulla, kunnes se jotenkin onnistui pyörähtämään ja sotkemaan itsensä siihen hemmetin jälkiliinan kuvatukseen, millä ollan aloiteltu. Kutsuin pojan luo ja selvitin narun kaikessa rauhassa. Siitä sitten jatkettiin ja Urpo lähti taas itsenäisesti ja varmasti oikeaan suuntaan. Se merkkasi rikotun alueen nopsaan ja kun kehuin, se etsi kovasti keppiä. Noin 10 sekunnin etsimisen jälkeen se nappasi oikean kapulan suuhunsa. Tästä saatiinkiin mega juhlat pystyyn. Vedettiin kepistä kilpaa ja kuopsuteltiin. Emäntä hihkui ja koira loisti tyytyväisyyttä. Urpo malttoi oma-aloitteisesti panna maate ja siinä se sitten hiukan kalusi upeaa, mahtavaa ja hienoa keppiä. Lopuksi vaihdoin kepin froliciin ja tällä kertaa keppi meinasi viedä voiton. On se pikku poro vaan taitava.


Nyt on yhteensä 12 janaa takana. Yhden kerran se on mennyt ekan kepin ohi. Jäljen pituus 20 metriä ja viimeisimpien vanhetus noin 20-30 minuuttia.

sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Urpo 2. kerran jäljellä.



Iltasella seitsemän jälkeen, kangasmetsä. Maa hieman vähemmän kostea kuin edellisellä kerralla. Juuri ennen sadetta, välillä tihuutti lievästi.

Tein kaksi jana paria noin 30 metrin välein.
Ensimmäisellä janaparilla Urpo ei oikein muistanut mistä on kyse. Haahuili hieman ja pissaili. Löysi kuitenkin ensimmäisen kepin.
Siitä selvittyäme mentiin toisen jäljen alkuun. Edelleen pientä hakemista, ensimmäinen keppi kuitenkin löytyi ja kepin kanssa oli mukava taistella.

Sitten koira meni autoon ukon kanssa ja mie kävin tekemässä kaksi seuraavaa janaparia.

Kolmannen ja neljännen jäljesti jo hieman tarmokkaammin. Pituutta janoilla 10-15 metriä. Neljän ensimmäisen annoin vanheta 10-15 minuuttia.

Koira taas kahden janan jälkeen autoon ja lähdin tekemään kaksi viimeistä. Ne tulivat lievään sivutuuleen. Tein niistä 20 metrisiä. ja annoin vanheta 15 minuuttia ensimmäisen. Urpo oli heti mukana touhussa ja jäljesti selkeästi paremmin kuin ensimmäisillä neljällä. Ensimmäinen keppi jäi nostamatta, mutta toiselle pysäytin sen. Urpo selkeästi huomasi missä paikkeilla kepin piti olla, mutta ei heti löytänyt sitä. Kun se sen löysi, nostettiin isot bileet pystyyn. Kun lopussa kaivoin namia taskusta, urpo jätti kepin heti maahan ja oli namin perään.
Tämän ajon jälkeen mentiin kuudennelle pätkälle. jäljen alusta Urpo löysi kovettuneen paahtoleivän. Vaihdoin sen namiin ja kehotin Urpoa jatkamaan. Pienen ihmettelyn jälkeen Urpo laittoi nenän maahan ja eteni hyvällä vauhdilla liina mukavan kireällä. Annoin sille noin 3-4 metriä löysää ja vain kävelin perässä. Urpo poikkesi puolimetriä oikealle ja alkoi hakea. Sieltä se keppi sitten löytyi. Hurjat mega bileet pystyyn. Viimeinen keppi oli noin 20 minuuttia vanhan jäljen päässä ja jälki oli noin 20 metriä pitkä. Urpo jäljesti nenä lähellä maanpintaa ja puolisen metriä jäljen vasemmalla puolella. Mitään katkoksia ei enää viimeisellä jäljellä tullut, kun se vauhtiin pääsi.

Nyt on yhteensä 9 janaa takana. Yhden kerran se on mennyt ekan kepin ohi. Jäljen pituus 20 metriä ja vanhetus noin 20 minuuttia.

torstai 24. huhtikuuta 2008

Urpo jälellä



Eilen oli Urpo ekaa kertaa kunnolla jäljellä. Olen koittanut muutaman makkara räpellyksen tehä, mutta niissä huomio on herpaantunut joka kerta.
Me tähdätään metsän ja sieltä aloitettiin.
Tekniikan kantava voima on: Ei jäljelle nameja, keppi toimii maailman suurimpana palkkiona koiralle, ja jokainen jälki päättyy onnistuneeseen suoritukseen. Siksi nyt heti aluksi oli kaksi samalaista janaa perättäin. Välissä vain yksi iso loikka. Kummankin päässä oli keppi. Jos koira vetää ensimmäisen yli, se pysäytetään toiselle.
Pääsin seuraamaan kahden suursnautserin toimintaa ja kumpikin nosti kaikki 6 keppiä. Kumpikin tällä taktiikalla opetettuja. Toinen on jo jäljeltä käyttövalio.Kumpikin keskittyi silppuamaan kapulan millin atomeiksi. Kokeissa ohjaaja tekee ensin vaihtarin koiran kanssa, ottaa kokeenjärjestäjän kapulan ja antaa tuhottavaksi jonkun ihan minkä vain muun kapulan taskustaan.

Urpo meni ensimmäisen hyvin, taisteli kapulasta ja oli iloissaan.
Toisella se oli jo enemmän jutun juuressa kiinni, mutta hämmentyi hetkeksi hiukan ennen kapulaa. Jatkoi kuitenkin ja löysi kapulan melkein välittömästi. Kolmannella jäljellä Urpolla oli jo idea asiasta ja se eteni hyvää vauhtia. Liinaakin sai löysyttää noin 3 metriin. Keppiä se hetken etsi kädellä rikkomaltani alueelta. Tosi taitava pikkumies :sikalovena: Se löysi joka jäljellä sen ensimmäisen kepin. Leikkituokion ja hyvittelyn jälkeen vaihdoin kepin nameilla pois. Näillä n.10-20 metrin janoilla aloitellaan, ja vanhetetaan niitä asteittain. 5 minuutin vanhalla aloitettiin ja ensi kerralla saa aloittaa noin 10 minuutin vanhasta. Näitä lyhkäisiä suoria toistoja nyt alkuun noin 50 kpl. Tavoitteena saada koira pysähtymään aina ensimmäiselle kepille.

Käytiin myös kentällä ja opeteltiin vietin nostamista narupallolla. Kovasti se taisteli ja leikki. Ihan mahtava ipana. Eteenlähetys otettiin kaksi kertaa pallolle. Vietiin pallo yhdessä ja palattiin yhessä takasin alkuun. Ekalla lähetyksellä urpo sai ottaa pallon ja juosta sen jälkene mun perään. Kovasti oli kivaa.
Sitten suunnaksi eri. urpo karkasi kädestä ja juoksi pallolle. Kun se otti sen suuhun, huusin "hyvä" jan koira meni maate. Aika näppärä jätkä.


maanantai 21. huhtikuuta 2008

Urpo on aloitellut agilitya


Kahdesti käytiin kentällä. Urpo on mennyt medi korkuisia aitoja, A-estettä (joka vetää sitä puoleensa), suoraa ja kierää putkea ja keppejä. Puomikin mentiin muutaman kerran läpi.
Mulla on taas käsissä yksi nopea, innokas ja käsistä karkaava yksilö. Kaippa se ohjattavuus nappula jostain vielä mukaan tulee.

Ollaan ilmoittauduttu "vanhojen" ohjaajien uusien koirien agilityn alkeiskurssille. Se alkaa tuossa toukokuussa. Sitä ennen en tuota eläintä vie kentälle. Urpo teki kerralla sellaisen loikan, että saa luvan hypellä vasta toukokuussa. Urpo siis hyppäsi toisen kerroksen ikkunasta ulos. Poika putosi joustavasti jaloilleen kuin kissa. Sai ainoastaan naarmun leukaansa. Oppi vain sen että ikkunasta pääsee pian pihalle. On se.. aika Urpo.

Muutaman kerran ollaan oltu kisaavien treeneissä ottamassa tokoa. Paikallamakuut alkaa sujua aika hyvin. Välillä se ojentautuu maassa ihan piiiiiitkäksi, ja sitten kasaa taas itsensä. Mittarimadot etenee juurikin tuolla tavalla. Pikkuhiljaa siitä hyvä tulee. Liikkeestä maahan ja seisominen alkaa olla jo todella hyvät. Hyppyeste pitäisi opetella. Merkille Urpo osaa lähettyä jo noin 50 metrin päästä. 

ensi viikolla nappaamme PK puolen ihmistä hihasta ja aloitamme jäljestämisen. Muutama makkarajälki ollaan koitettu mennä, ihan kohtuudella se on toiminut. Mieluiten kuitenkin haluan mukaan ihmisen joka tietää mitä tekee.