sunnuntai 23. joulukuuta 2007

toko treeni ravikilla


Treenailtiin tokoa ewilen ja tänään Ravikilla Kiiran ja Miljan kanssa.
Eilisestä en huomannut mitään kirjoitella..

Tänään:
Ensin otin Mintun autosta ja lähdin leikkimään sen kanssa. Heitin vinkuvan tennispallon ja Minttu toi sen Minulle. Sanoin käskyn maahan, ja Minttu totteli. Naks ja vapautus pallon perään.

Tämän leikittelyn jälkeen Minttu oli hetken autossa. Ravikin reunalla kun oli irtokoira, jolle viskottiin jotain esinettä. Ihan sellaista häiriötä ei toivottu treeneille.

Kun irtokoira katosi, otettiin Mintun kanssa luoksetuloa.

Mie jätin Mintun paikalle, ja menin jonkin matkan päähän. Olin vinossa ja Minttu joutui hakemaan oikean luoksetulopaikan. Kaikkein vaikein oli kun seisoin Minttuun selin ja otin siitä luoksetulon. Minttu ponkaisi eteeni ja lähti vasta siitä etsimän oikeaa paikkaa.

Seuraamis harkkana tällaista: Minttu vierelle. Kontaktista naks ja palkka vasemmasta taskusta. Käsky "seuraa" ja askel eteen. Ensin Minttu ponki eteenpäin ja hyppelehti sitten takaisin vierelle. Keskittyminen ja siistit siirtymät löytyivät toistoilla ja rauhoittumisella.

Seuraamiseen otin pientä silmukkaa. Välillä muutama askel suoraan ja käännös. Silmukalta otettiin liikeestä maahanmeno ja liikkeestä seisominen. Todella kaunista työskentelyä. Seuraamiset oli tänään minimissä. Suoran pätkän seuraamisia pitäisi välttää ennen koetta. Kontaktia ja mutkittelua.

Kaukokäskyjä koitettiin. Olin metrin päässä Mintusta. "istu" käskyn käsimerkkini on liian nopea ja tsäpäkkä. Minttu innostuu siitä ja nousee pongahtamalla ylös. Samalla sen peppu hilautuu puolikkaan rungonmitan eteenpäin. Mun piti oiken ylirauhottaa itteni, niin Minttu teki siirtymät keskittyneesti ja täsmällisesti oikein.

Otin yhden mutkittelevan ja lyhyen seuraamispätkän. Naksautin monta kertaa ilman että annoin namia välissä. Minttu tiivisti kontaktia ja seurasi tiiviisti. Keino on varmasti hyvä, kunhan sitä ei liikaa viljele.

Treeni oli oikein onnistunut. Koira heilutti häntäänsä ja sen vire oli juuri sopiva työskentelyyn. Ohjaajalle jäi hyvä fiilis työskentelystä.


perjantai 21. joulukuuta 2007

Riemu tokoilua


Otettiin aamusella tokoa. Nyt kun nähtiin eteenpäinkin. Nameja oli yhden nakin verran. Juuri mukavan vähän, että treeni ei mene pitkäksi.

Minttu:
Paikallamakuu 2 minuuttia, täydellinen suoritus. Skarppina katseli siihen metsään, josta koira ryntäsi eilen illalla.

Otin suoran seuraamispätkän. Minttu oli melkoisen innoissaan. Edisti ja intoutui hitaaseen laukkahyppelyyn.
Yritin hiukan rauhoittaa sitä ja tarkentaa eleillä oikeaa paikkaa.

Otettiin muutama luoksetulo. Minttu suoritti oikein hyvin.

Liikkeestä maahanmeno onnistui oikein hyvin heti ensimmäisellä. Otin väliin taas suoraa pätkää. Niillä se tahtoi edistää ja poukkoilla riemusta. Myös ääni tahtoi olla herkässä. Suurimmaksi osaksi ääni jäi kurnutukseksi kurkkuun.

Yritin hakea Mintulle oikeaa kohtaa seuraamiseen. Tein muutaman askeleen välein käännöksiä ja siirryin suoraan ympyrällä seuraamiseen. Kun Minttu oli ulkoringillä, se pysyi paremmin oikealla paikalla. Sisäringillä se edisti ja työskenteli hieman heikosti takaosallaan. Muutama askel suoraan ja liikkeestä seisominen. Oikein onnistunut sekin.

Loppuun otin liikkeestä maahan.. pari askelta, paluu..seuraa..liikkeestä seis..pari askelta paluu..seuraa, liikkestä maahan.. pari askelta.. paluu.. vierelle ja vapaa..

Oikein onnistunut treeni. Koira heilutti kokoajan häntäänsä. Koiran koko olemus hymyili ja se oli revetä liitoksistaan kun oli niin kivaa.  Viimeisen vapautuksen jälkeen se juoksi pienen tuuletuslenkin :)


torstai 20. joulukuuta 2007

Mintulla hämärätokoa



Otin Mintun kanssa tokoa kahden nakin verran.

Ensin perusasentoa ja lyhyen lyhyitä seuraamisia. Minttu oli hyvin kuusalla tapahtumista ja otti kontaktia hienosti.

Pari suoraa seuraamista. Mintulla ei ollut aikomustakaan jättäytyä taakse. Koitin pelkkää maahan käskyä. Minttu meni maahan kuin vaikeasti reumainen lehmä. Siitä sitten otettiin maahan käskyn nopeuttamistreeniä. Mie hihkaisin käskyn ja vetäisin namikäden alas. Minttu humpsahti perään ja sai namin ja naksahduksen yhtäaikaa. Kyllä se sitten meni jo maahan pelkällä käskyllä, aikakin oli kohtuullinen.

Liikkeestä maahan menoja kaksi. ekalla se istahti ja tarvi toisen käskyn. Tokalla se suoritti oikein.

Sitten otettiin luoksetuloa. Minttu lähtee käskyllä, iskee heti jarrut kiinni ja jää hiippailemaan. mä kannustin ja huhuilin ja heilutin käsiä. Sitten se vasta tuli kunnollisella laukalla mun luo.

Seuruutin sen takaisin valoisampaan päähän kenttää ja otin liikkeestä seisomisen. Se meni just nappiin. Olin Mintun lähellä, kun takaani kuului juoksu askelia ja silmäkulmassa vilahti varjo. Nappasi Mintun kiinni ja katselin korkeajalkaiselta lapinporokoiralta/x-rotuiselta näyttävää koiraa. Pian viereisestä metsiköstä kuuluikin omistajan huhuilu. Koira lähti sinne. Minttu oli innoisaan sen perään. Pääsin Mintun irti ja käskytin sen vierelle. Palkkio tuli kontaktista.

Sitten yritin vielä luoksetuloa. Minttu keskitti huomionsa metsään ja mie jouduin hiukan terästämään käskyä tulla luokse. Hyvin se sitten tuli. Metsikön koirakko tuli pois metsän suojasta. Käskin Mintun makuulle ja hain hihnan. Lukko kiinni ja vapautus.

Ei ihan paras treeni. Hyvää oli se että vieras koira ei tullut Mintun iholle. Se näytti nartulta, niin siinä olisi tullut sanomista. Vieras koira kun patsasteli jäykin jaloin ja niskakarvat pystyssä.

nakin mittanen toko.


Kummallekkin otettiin nakin mittainen toko ennen iltaruokaa. Vein ne läheiselle valaistulle parkkipaikalle.
Minttu ensin.

Mintun ongelma on löysä seuraaminen ja ennakoiminen.
Ajattelin sitten ottaa hihnassa seuraamisen ja heti perään seuraamisen irti. Ne meni ihan hyvin ja intoakin riitti.

Sitten seuraavaksi otin 15-20 metrin mittaisia suoria seuraamispätkiä. Niissä Minttu aina päättelee, että nyt tulee jäädä seisomaan. Nytkin se alkoi hidastaa ensimmäisten kolmen seuraamispätkän aikana. Annoin toisen käskyn ja naksutin aina oikein kiinteästä seuraamisesta ja kontaktin tapaisesta.
Menin vielä yhden pätkän, jonka aikana Minttu ei hidastellut.

Sitten liikkeestä maahanmeno. Ensin pitempi alkupätkä ja Ma-han! käsky. Minttu jäi hitaasti seisomaan. Annoin toisen käskyn. Pysyi hyvin maassa.
Toinen yritys, sama juttu.
Kolmannella kerralla Minttu meni maahan, tosin mie elehdin aika voimakkaasti päällä ja kropalla. Tämä liike on siis erittäin epävarma. Se joko jää seisomaan, ennakoi ja menee maahan ennen aikojaan tai keksii jotain muuta.

Sitten otin luoksetulon. Siinä se lähti ensimmäisen askeleen laukalla, hidasti raviin 5 metrin ajaksi ja siirtyi sitten laukalle ja tuli vierelle. Vino loppuasento. Tämäkin kaipaa virittämistä.

Liikkeestä seisominen. Onnistui erittäin loistavasti. Hyvä Minttu!

Kokonaisuudessaan treeni oli puuduttavaa seuraamista, mutta tulipa ongelmakohdat kaivettua esiin.

Ilona:
Tuo kiihkosta kiljuva, hihnan päässä riemuvoltteja heittävä apina..

Ensin ravistettiin kahdesti ja harjoiteltiin perusasentoa. Kyllä se sieltä löytyi. Volyymikin lähti suorituksista toisella ravistuksella. Ilona TYÖSKENTELI ja Ilona TEKI ja Ilona KUUNTELI ja Ilona TOTEUTTI. Kaikki suurella sydämellä ja valtavalla kiihkolla ja innolla.

Ensin tylsä seuraaminen. Tahtoi edisttää, joten siirryttiin jyrään-päälle-jos-olet-edessäni käännöksiin ja siitä siirryttiin silmukan kiertämiseen kahteen suuntaan. Kontakti pysyi kokoajan. Paikka oli hieman hakusessa.

Ilona oli valtavan energinen. Käskin sen vierelle ja maahan. Ping-pong Ilona meni maahan ja nousi ylös. Pieni muistutus nappaamalla niskanahasta kiinni. Ilona rauhoittui ja malttoi mennä maahan. Sanoin paikka ja menin 20 metrin päähän. Takaa ajoi auto ja poistui takavasemmalle. Makuutin Ilonaa ainoastaan puoli minuuttia. Se pysyi hyvin maassa.

Liikkeestä maahan onnistui täydellisesti ja liikkeestä seisominen.  Lopuilla nakin paloilla terästettiin perusasennon oikeaa paikkaa. En antanut käskyä. Siirryin vain uuteen paikkaan. Kun Ilona tuli vierelle ja katsoa nakotti silmiin, se sai naksun ja namin.

Yhteenveto: Pikku-orava saa olla treenitauolla. Minttu paineistuu yli.energisestä ja riehakkaasta apinasta. Mintulla on toko koe 5.1. Siihen mennessä pitäisi päästä näistä alokasluokan ongelmista yli. Koitetaan treenata Minttua ihan ilman Ilonaa ja hakea se viimeien ykkönen.


lauantai 15. joulukuuta 2007

Janitan ratoja Mintun kaa





Ykkös rata. Koira jätettiin kahden esteen taakse odottamaan. Ohjaaja kökki siivekkeen vieressä ja kutsui luo. Kun koira oli toisen riman hypänny. Lasketaan kättä alaspäin ja peruutetaan esteen eteen. Vaihdetaan kättä ja viskataan koira yli. Siitä sitten samalla kädellä koissu putkeen.

Minttu oli pinki-ponki innoissaan ja meni riemumielellä ja hyvin. Ensin ohjaaja pakitteli liian nopsaan ja minttu tuli suorinta tietä mamman luo.




Kakkosrata. Tvisti tai jotain sellasta hianoo. Lähettiin putkelta koiran kaa yhessä. Oikeella kädellä "viskattiin" koira esteen taakse. Oma peppu hilattiin esteen läheisyyteen ja peruuttamalla vedettiin koira esteen yli ja siivekkeen ohi. Kun siiveke oli ohitettu, sai itekki kääntää naaman menosuuntaan.

Minttu oli nopsa ja tarkka. Ohjaaja ei osaa peruuttaa kahta tipunaskelta pitemmälle.



Rata kolme. Tää on vaikee, on se vaikee. Ensimmäiselle aidalle ei saa josta kiinni tönöttämään, vaikka siihen ehtis ja vaikka siihen ajautuu aina. Jos sen tekee, koira ajautuu kauas esteen taa ja on vaikea saada esteiden välistä takaisin. Koira lähetettiin ekalle aidalle ja samalla käännyttiin takaperin. Peruutettiin seuraavaa estettä KOHDEN (EI maneesin siihen nurkkaan, johon noi nuolet osoittaa) Tää sai koiran kääntymään nopeammin, suorastaan esteen päällä jo. Siitä koira viskattiin oikealla kädellä seuraavan esteen yli ja samalla kaarella seuraavastakin.

Minttu sai riemu kohtauksen. Se juoksi putken taakse ja kiersi sen ulkokautta monta kertaa. Pienen kartturi neuvottelun jälkeen Minttukin keskittyi. Sitten oli ongelmana ohjaaja. Minä ajauduin esteeseen kiinni, hosuin ja höselsin. en saanut käännyttyä kunnolla ja oikeaan suuntaan, ni koirakin meni vinksin vonksin. Sitten tapahtui ihme aj rata meni hyvin. Sitten taas hösellettiin ja etsittiin sitä rauhallista näyttämistä. Lopulta se löytyi. Mulla oli liian kiire, kun muka en ehtinyt. Ehdin hyvin, sitten sillä rauhallisemmalla tahdilla, kunhan olin oikeissa paikoissa.



Rata 4. Alussa koira lähetetään vasemmalla kädellä esteen yli. kutsutaan se luo ja otetaan vastaan oikealla kädellä kämmen koiraan päin. Kun se on ihna lähellä tehtään puoliympyrä oikealle ja koiran pitäisi kääntyä "sylissä" kohden seuraavaa estettä. Siitä jatketaan eteenpäin, otetaan haltuun ennen seuraavaa aitaa. Sitten oikea käsi ojennetaan ja käännytään estettä kohden. Tälä käännöksellä oli kans joku hieno nimi. Olkoon nyt "Ulkokäännös". Koira pyörähtää käden alta ja hyppää esteen. Nyt se onkin ohjaajan vasemmalla puolella. Sitten kuljetus ekan putken pään ohi ja lähetys taaempaan reikään.

Eka ongelma. Minttu on eri tassuinen kuin käännös vaatisi, tai sitten se on jäyykkä tai sitten se on harjoittelunpuutetta. Se teki aina pienen silmukan. se on hyi hyi ja ei ei. Haltuunotossa "tässä" ei merkitse mitään. Sain Mintun haltuun hokemalla "MINT, MINT" ja pitämällä kättä lähellä kroppaa. Ulospäin käänöksen Minttu teki loistavasti. Ensin se karkasi väärään päähän putkea. Tosin siihen riittää, jos mun joku sormi (kuten se hemmeti peukalo, joka on erillään rivistä) osoittaa väärään päähän.


rata 5. keppi reenii. Koira jätettiin ekalle aidalle ja mentiin keppien alkuun. Koissu kutsuttiin luo, asennettiin käsi keppien väliin ka käännyttiin menemään kepit.

Minttu osas ja oli hillittömän taitava


Koira jätettiin esteen taakse. Ite oltiin keppien väärällä puolella ohjaamassa koira oikeaan väliin. Hyvin meni siihen asti, sitten pitikin puikata ne kepit väärältä puolen. Ohjaajan pää sekos, mutta saatiin ne puolittain kunnialla loppuun.

tiistai 4. joulukuuta 2007

Seinäjoen viralliset agility kisat 1.12.



Kummallakin koiralla oli hillittömästi energiaa. Ennen ratoja otin muutaman paikallapysymis harjoituksen lämmittelyesteillä. Kumpikin meinasi ensin lähteä, mutta pysyi sen jälkeen paikallaan hyvin.

A rata:


Ilona suoritti ensin. Jätin sen kahden esteen taakse odottamaan. Kutsuin luo. Ilona tuli hyvin, kääntyi siististi putkelle ja hyppi seuraavat aidat hyvin. Kepeillä tuli vitonen, Ilona ajautui väärälle puolelle. Korjasin virheen ja Ilona puikkasi kepit hyvin ja nopeaan. Rengas ja aita meni hyvin. Leikkasin takaa ja yritin riskeeraamalla lähettää Ilonan putkeen. Ilona katsoi minua, huomasi että osoitan putkea ja samantien juoksi sinne. Hämmästyin ihan pikkuisen. Lopun rataa Ilona meni tosi hyvin. Irtosi enemmän kuin treeneissä. Ilona kuunteli minua kokoajan eikä kertaakaan alkanut louskuttaa. Kovaa, tarkasti ja oikein. Ilonan kohdalla pitkä tauko näytti tehneen hyvää.

A-kisasta Ilona sai radalta 5. Aikaa alittui -1.8s. Tulos 5 ja sijoitus 12/39

Mintun vuoro A radalla. Tuli rauhallisesti aloituspaikalle. Kun otin pannan kaulasta, meinasi lähteä. Nappasin niskanahasta kiinni ja ohjeistin napakasti pysymään paikallaan. Minttu jäi hyvin. Jätin sen muutaman esteen taakse ja kutsuin luo. Kolmannelle esteelle sen vauhti oli kiihtynyt älyttömyyksiin, se joutui tekemään valtavan kaarroksen käännyttäessä putkelle. Siitä se sinkoilu sitten alkoi. Minttu sinkosi aidan ohi, mutta pelastui vielä. Seuraavan aidan ohi se ryntäsi ihan suoriltaan. Pysähtyi sen taakse ja kääntyi. Minä jähmetyin paikalleni ja yritin varovaisesti saada Mintun takaisin esteen sivulle ja oikealle puolen. Minttu katseli minua silmät loistaen ja odotti pienintäkin merkkiä. Sitten se loikkasi esteen yli väärinpäin. Minttu kiersi eteeni louskuttamaan. Minä laitoin kädet lanteille ja sanoin "Nyt loppu!" ja siitä eteenpäin rata meni kohtuudella. Irtoamisisssa Minttu juoksi puoleenväliin, katsoi taakseen ja jos varmistavaa käskyä ei tullut tuli takaisin. Parhaimmillaan se jokaisella askeleella käänsi päätä taaksepäin jommalta kummalta puolen. Kyllä me maaliin päästiin, mutta Mintulla oli ilmiselvästi hieman patoutunutta energiaa.

A-radalta Mintulle hylly

Radan vaihtuessa yritin saada Mintulle korvat takaisin ja hyppyytin sitä lämmittelyesteillä. Kovin hyvin se ei irronnut, mutta paremmin kuin radalla. Se myös kuunteli hieman paremmin että minne pitää mennä. Venäytin lievästi nivuseni. Sen johdosta en odottanut ihmeitä seuraavalta radalta.


Taas Ilonan vuoro ensin. Meille tuli täydellisen yhteistyön hetki. Minä näytin minne mennä ja Ilona teki kaiken juuri, eikä melkein. Se ahnehti rataa nopeasti ja tarkasti. Loppusuoralla minä ja nilkku jalkani hyydyimme, mutta Ilona hoiti homman loistavasti kotiin.

Ilona otti ekoissa kisoissaan B-kisassa ensimmäisen nollan -4.29s ihanneajan alituksella! Sijoitus 7/35.

Mintun vuoro: Alku meni hyvin ja siististi. Renkaalle päästessä Minttu roitaisi vähän sinnepäin ja meni välistä. Siitä saatiin 5 virhepistettä. Jatkoin radan hissunkissun ja lönkötellen. Säästelin jalkaani ja otin esteitä varmistellen. Muita virheitä ei tullut.

B-radalta Mintulle 5 ja aikaa ylitty 6.57 eli tulos 11.57 ja sijoitus 23/35